Om æresdrap på biblioteket

MOSS BIBLIOTEK: Får besøk av forfatteren Lene Wold.

MOSS BIBLIOTEK: Får besøk av forfatteren Lene Wold. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag kommer Lene Wold til Moss bibliotek og holder foredraget "Ære være mine døtre".

DEL

– Lene Wold har skrevet boken «Ære være mine døtre», som gir et innblikk i en kultur hvor æresbegrepet, som verken er påbudt fra Koranen eller statsapparat, gjennomsyrer hele samfunnet, skaper frykt, og utløser store tragedier, melder biblioteket.

Forfatteren dro til Jordan for å snakke med mennene som utførte æresdrap på sine nærmeste. Torsdag holder hun foredrag på biblioteket i samarbeid med KulturLab.

Om boken sier bibliotekar Rune Brøndbo:

– Kvinner har anstendighet som bare kan mistes én gang. Menn har ære, som alltid kan gjenopprettes. Rahman ble som tiåring vitne til at ei sju år gammel jente fra skolen ble steinet til døde, hun hadde blitt voldtatt. Voldtektsmannen kastet den første steinen. En del år senere ville moren skille seg fra en voldelig ektemann. Etter mye hets fra lokalbefolkningen følte han seg tilslutt tvunget til å drepe sin mor for å gjenopprette familiens ære. Da han oppdaget at en av sine døtre hadde et kjærlighetsforhold til en annen jente, og at hans andre datter hadde forsøkt å hjelpe henne, fikk han klar beskjed fra sin kone om å gjøre det rette for å gjenopprette familiens ære. Han skjøt sin datter og forsøkte også å ta livet av sin andre datter. Han sørger over sin døde mor og datter, men forsvarer æresdrap og mener avgjørelsen var nødvendig.

Artikkeltags