Satte Moss på kartet

Fugl føniks: Bengt Eriksen, prosjektleder Camilla Gjendem og formidler Eileen Jahren Eriksen med plakaten til Mosseutstillingen i 1937, som nå hentes fram på Moss by og industrimuseum i utstillingen Moss 1937–2017.

Fugl føniks: Bengt Eriksen, prosjektleder Camilla Gjendem og formidler Eileen Jahren Eriksen med plakaten til Mosseutstillingen i 1937, som nå hentes fram på Moss by og industrimuseum i utstillingen Moss 1937–2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mosseutstillingen i 1937 trekkes fram på Moss by- og industrimuseum.

DEL

Torsdag åpner utstillingen «Moss 1937-2017» på museet. Utstillingen tar for seg den store Mosseutstillingen som åpnet på Skarmyra 9. juni 1937. De kjente arkitektene Frithjof Reppen og Arne Korsmo sto bak arkitekturen: En utstillingshall, en kulturhistorisk avdeling, en restaurant og en underholdningsavdeling.

Stort i Moss

– Utstillingen satte virkelig Moss på kartet. Kong Haakon åpnet hele festen som varte i tre måneder og lokket hele 300.000 besøkende, forteller Camilla Gjendem på museet.

I 1937 stilte handel- og industri i Moss ut sine varer og produkter, slik man gjorde mange steder i Europa på 1930-tallet.

– Arne Korsmo jobbet parallelt med utstillingsarkitekturen på mosseutstillingen og den norske paviljongen på verdensutstillingen i Paris samme år. Dette var en veldig stor begivenhet i 1937, som har gått i glemmeboka for mange, sier Gjendem.

Fugl Føniks

En viktig del av utstillingsdesignet i 1937 var logoen, Fugl Føniks. Den bruker museet for alt den er verdt: Fugl Føniks selges både som smykker og pins på museet, og går igjen gjennom hele utstillingen. Logoen ble designet av teatermaleren Alexey Zaitzow, som jobbet i tospann med Arne Korsmo. Fugl Føniks var blant annet utformet som en ti meter høy skulptur laget av finér foran inngangen til utstillingen.

– Jeg skal ikke si at denne burde vært det nye kommunevåpenet i Moss, smiler Camilla, og tilføyer:

– Det nye Moss kommer opp av asken til en ny tid.

Minner

Mosseutstillingen dekket hele idrettsplassen på Skarmyra. Nå er det ikke mye igjen, omtrent bare boltene i bakken. Men museet har hentet fram bred dokumentasjon fra den gangen, og har blant annet intervjuet åtte informanter som opplevde mosseutstillingen i 1937. Den eldste av dem er 97 år.

– Vi gjengir minnene deres. Vi skal også vise gjenstander fra vår egen samling, og noen spennende overraskelser som vi har fått låne. Og et utvalg av dagens bedrifter i Moss stiller ut på en minimesse, for å rette blikket mot framtiden, sier Camilla Gjendem.

Åpning

Widar Salbuvik åpner utstillingen på torsdag til toner av Otto Kiss og kulturskoleelever. Søndag blir det foredrag om Arne Korsmo og hans utstillingsarkitektur ved Dr. Art Astrid Skjerven.

Artikkeltags