Naturligvis er det på et helt, helt annet nivå enn da papirfabrikken i Moss fra 1898 til 2012 industriproduserte papir til den med årene stadig mindre gullmedalje. Likevel holdes en minneverdig tradisjon i hevd.

– Tirsdag var det helt fullt her. Da kom en SFO-gruppe innom med 55 barn. Og gjennom hele uken har det jevnlig kommet innom barn, gjerne med besteforeldre, som vil lage papir og se og prøve andre av aktivitetene våre, forteller Vibeke Nielsen ved Moss by- og industrimuseum i Møllebyen.

Kulturarv

Utover vinteren og våren skal også byens 4.-klassinger innom, ettersom museet har inngått et samarbeid med den kulturelle skolesekken innen nettopp papirproduksjon og papirindustrihistorie.

Da Moss Avis tittet innom Moss by- og industrimuseum onsdag, var Nielsen i ferd med å hjelpe brødrene Miller (2 1/2) og Louis (snart 6) med å lage papir.

– Vi lager papir av makulert og resirkulert papir fra kontoret. Dette har vi gjort i mange år, og det er et av de mest populære tilbudene våre. Mange kommer tilbake for å lage mer papir, smiler Nielsen.

Sopp og elefantbæsj

De som vil, får en innføring i hvordan papir lages, og på museet får de se papir laget av både sopp og elefantbæsj (!).

– Alt med høyt fiberinnhold kan bli papir, og prosessene kvister, blader og gress går gjennom i en elefantmage er som flere av prosessene på en papirfabrikk, forteller Nielsen.

Louis Svedman Stokkan smiler fornøyd når papiret han har laget henges opp til tørk.

Populært tilbud

Og det er mange barn og voksne på museet denne dagen. Ved håndkvernene er søsknene Torjus og Anna Louise Ter Heer bokstavelig talt i sving og kverner hvetekorn som etter hvert skal bli kanelboller.

– Vi har kvernet korn her mange ganger før. Vi pleier å være innom i høst- og vinterferiene, smiler søsknene.

Møllespill, legobygging, sekkesklia og «Jakten på Mosselukta» er andre populære tilbud ved museet, som videre har åpent torsdag, fredag og søndag denne uken.