Applaus øver til årets forestilling

KAJA OG KAIA: Kaja Ronæs (fra venstre), Kaia Rytter Tveiten og Kaja Nedregård gleder seg stort til årets forestilling.

KAJA OG KAIA: Kaja Ronæs (fra venstre), Kaia Rytter Tveiten og Kaja Nedregård gleder seg stort til årets forestilling. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Applaus-gjengen er godt i gang med øvelsene til The Addams Family som har premiere på Verket Scene fredag 16. mars.

DEL

Til nå har de forskjellige aktørene hatt egne øvelser, men mandag kveld var første gang dans, sang og teater spilte sammen, - og etter vinterferien blir det øvelser hver dag etter skoletid.

Applaus-debutantene Kaja Nedregård og Kaia Rytter Tveiten er ikke i tvil, årets oppsetning er helt spesiell:

– Det er helt sjuke danser. Det er bare å glede seg, dere kommer til å få gåsehud.

Kaia Rytter Tveiten har seks år i Teaterkråkene bak seg, og synes overgangen til Applaus har gått greit.

– Skuespillerne er noen år eldre, og nivået er høyere så det er jo en utfordring, men folk er proffe så det går bra, sier hun.

– Kul story med fin musikk

Det er fire Kaja-er med i år. Den mest rutinerte av dem er Kaja Ronæs. Hun har vært med i Applaus i tre år, og gleder seg også stort:

– Årets oppsetning er mer som et TV-show, og ikke så mye musikal. Det er en veldig kul story med mye fin musikk, så dette blir morsomt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OPPVARMING: Mandag kveld var første gjennomkjøring for en samlet teatergruppe. Her er det stemmene som skal varmes opp.

OPPVARMING: Mandag kveld var første gjennomkjøring for en samlet teatergruppe. Her er det stemmene som skal varmes opp. Foto:

The Addams Family er en svart komedie med en eksentrisk og aristokratisk amerikansk familie i det 20. århundre. De har et spesielt forhold til sine forfedre, og benytter enhver anledning til å «omgås» dem. Problemet oppstår når datteren i huset forelsker seg i en gutt utenfor familien. Mange pussige situasjoner oppstår når han tar med seg sine foreldre på besøk til Addams.

– Selv om det er en makaber historie, så er det tross alt en komedie. Dette må bli gøy, sier Lars Jegleim, som er produsent for forestillingen.

Den 18. oppsetningen

Han er pensjonert kulturskolerektor og ansatte i sin tid Håkon Sæther for å lage en musikalgruppe. Applaus ble etablert i 2000 og Sæther var instruktør de første fem årene. Jegleim har vært produsent for alle 18 oppsetningene, - den første var Yesterday, en Beatles historie i 2001.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DANS: Fra øvelsen i Kammersalen på Kirkeparken med gjennomgang av et av dansenumrene.

DANS: Fra øvelsen i Kammersalen på Kirkeparken med gjennomgang av et av dansenumrene. Foto:

– Den store utfordringen i år er at vi ikke skal spille på Parkteatret. Vi har ikke en vanlig teatersal, men samtidig så gir også det åpne scenerommet på Verket Scene nye muligheter. Camilla Wexels Riser har laget en spennende scenografi med flotte løsninger, så jeg tror årets forestilling blir en helt spesiell musikalopplevelse, mener Jegleim og fortsetter:

– Dessuten så er det første gang vi setter opp en svart komedie, og en komedie i seg selv er noe av det vanskeligste å lage. Det setter større krav til skuespillerne.

3500 så fjorårets forestilling

I fjor sto Fame på plakaten og teatergruppa fylte Parkteatrets 540 sitteplasser flere ganger, rundt 3500 så forestillingen. På Verket er det plass til 400 publikummere.

– Rammene rundt oppsetningen er profesjonelle og hver forestilling koster penger. Derfor må vi se på publikumsinteressen i forhold til hvor mange forestillinger vi skal kjøre. Planen er å spille fram til påske, sier produsenten.

I årets forestilling er det 20 ungdommer i alderen 15-19 år som står på scenen, og Per Emil Grimstad har regien også denne gang. Ellen Marie Carlsen er kapellmester, Gudrun Røsholdt Lorentzen er sangansvarlig og Geir Gundersen har koreografien.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORKLARER: Koreograf Geir Gundersen gir sine instruksjoner.

FORKLARER: Koreograf Geir Gundersen gir sine instruksjoner. Foto:

– Dette er en stor produksjon som er helt avhengig av god dugnadsinnsats fra foreldre og foresatte. De snekrer og syr og er allerede godt i gang. Jeg er kjempeimponert, og uten denne innsatsen hadde det ikke blitt forestillinger, sier Jegleim.

Mange foreldregrupper

Anne Helene Mortensen er ansvarlig for fem foreldregrupper: kostyme- scenografi- rekvisitter- økonomi/PR- og mat/sosial-gruppe.

Forestillingen har ikke vært satt opp profesjonelt i Norge tidligere, kun en annen amatøroppsetning som Applaus. Historien var tegnefilm allerede på 1930-tallet, TV-serie på 60-tallet, senere også filmatisert. Tidlig på 2000-tallet ble historien laget som en musikal med stor suksess både i New York og i London.

Tirsdag kveld var hele ensemblet på tur til hovedstaden for å se musikalen Hair på Oslo Nye Teater, og etter forestillingen fikk mosseungdommene snakke med skuespillerne.

– Applaus har satt opp Hair to ganger tidligere og det er en flott ungdomsmusikal. Dette fikk vi til på bakgrunn av fjorårets suksess, og det ble en fin mulighet for å bygge godt samhold i gruppa, avslutter Lars Jegleim.

Artikkeltags