Død, sorg og melankoli på Galleri F15

FOTO:  "Familie Gottschalk, Tomb Of Love" av Claudia Reinhardt-Teljer. Fotoserie 2012-2014. - Her ser man en familie som ikke har funnet noen annen løsning enn døden som følge av situasjonen under Hitler-Tyskland, forteller direktør ved Punkt Ø, Dag Ask Sveinar. Legg merke til stjernen på plagget som ligger på stolen.

FOTO: "Familie Gottschalk, Tomb Of Love" av Claudia Reinhardt-Teljer. Fotoserie 2012-2014. - Her ser man en familie som ikke har funnet noen annen løsning enn døden som følge av situasjonen under Hitler-Tyskland, forteller direktør ved Punkt Ø, Dag Ask Sveinar. Legg merke til stjernen på plagget som ligger på stolen.

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye utstillingen på Galleri F15 åpner førstkommende lørdag og tar, mildt sagt, opp mer dystre tema en vanlig. Galleriet oppfordrer barn som skal se utstillingen til å gå sammen med en voksen.

DEL

Kollektivutstillingen består av 12 kunstnere som presenterer til sammen 40 forskjellige bidrag i form av tegning, foto, film og skulpturer. Verkene omhandler blant annet død, sorg, vold, selvmord og traumatisering.

Mer direkte handler noen av verkene om jødenes tragiske historie under Hitler-Tyskland, kreftsykdom og voldelige internasjonale og nasjonale konflikter.

Viktig tema

Direktør ved Punkt Ø – Galleri F15 og Momentum, Dag Ask Sveinar, forteller om hvor viktig det er å prate om og være åpne rundt tema som døden, fordi vi vanligvis stuer det bort i hverdagen.

- Exitus, som er utstillingens tittel, handler om hva lags utgang på livet man får eller velger. Det betyr at vi ikke snakker så mye om hva som skjer etter livet, men heller livet og døden som man står i. «Momento mori – husk at du skal dø» er en kunsthistorisk sjanger som fremstiller for mennesket at vi en dag skal dø. De tolv kunstnerne har sine egne spissede prosjekter. De gjør det til sine kunsterbekjennelser og er tro til hva de selv vil får frem, sier Sveinar.

Claudia Reinhardt, en av de tolv kunstnerne, har gjenskapt situasjoner hvor historisk kjente mennesker har tatt livet sitt og fotografert dem. Mange av de aktuelle har gjort det på en pen og ryddig måte. Noen har tatt på seg pene klær, lagt seg i sengen og tatt gift, slik at det kan se ut som at de bare ligger og sover. Disse bilene er noe av det som kan gjøre det vanskelig for et barn å forstå denne utstillingen i følge direktøren.

Aldersgrense

 

- Vi anbefaler en aldersgrense på tolv år. Alltid når det er ting som handler om død, sorg, traumer, overgrep og mord, så må barn ha omsorg. Barn har ofte ikke noe forhold til døden og de må ha noen de kjenner som står ved siden av dem og forklarer. Det er ikke mange groteske bilder, men om man ser konteksten rundt dem så kan det bli det, forteller Sveinar.

Ved inngangen til galleriet vil det stå et tegnebord som foreldre kan plassere barna sine på, mens de selv tar en inspeksjon av utstillingen for å sjekke om de vil ha med barna inn eller ikke.

Biskopen taler

Utstilling åpnes for publikum lørdag 8. april klokken 14. Her vil det holdes taler av kuratorene Claudia Reinhardt – Teljer og Dag Ask Sveinar, samt biskopen av Borg, Atle Sommerfeldt.

- Jeg inviterte biskopen litt med tanke på at det er påsketid. Utstillingen åpner på palmelørdag, og vi har en tradisjon med å åpne utstillingene våre da. Påsken er en kirkelig høytid, men det er også starten på høysesongen for oss. Vi synes i tillegg det er viktig at vi inkluderer flere deler av samfunnet.

Det blir musikkinnslag av Jessica Slighter under åpningen og gratis busstur arrangeres mellom Oslo og galleriet. Ellers vil det være gratis omvisning på galleriet hver søndag klokken 14.

Usikker på respons

 

Sveinar er ikke sikker på responsen til publikum, men håper at folk setter av tid til å se utstillingen som han selv mener tar opp særs viktige tema.

- Påsken pleier å være høysesong for oss, men det er lenge siden vi har hatt en lignende utstilling. Dette er likevel tema som alle har referanser til, og jeg syns det er viktig å gi publikum muligheten til å se dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken