Gå til sidens hovedinnhold

Formidlerpris til dirigent fra Moss

Artikkelen er over 2 år gammel

Grete Pedersen fra Moss er tildelt TONOs Formidlerpris 2018 for å ha løftet fram nyskrevet norsk musikk gjennom flere tiår.

Pedersen er dirigent for Det Norske Solistkor og fikk overrakt prisen under en julekonsert med koret i Universitets Aula fredag. Prisen er på 50.000 kroner og et diplom utformet av Magne Furuholmen.

Her er juryens begrunnelse:
«Norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag innen kunstmusikkfeltet har mye å takke Grete Pedersen for. Som kordirigent fra tidlig på 1980-tallet, og som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor fra 1990, har mer enn én generasjon av norske opphavere hatt en medsammensvoren i henne. Nyskrevet norsk musikk er blitt løftet fram gjennom utallige bestillinger og urfremføringer med Grete Pedersen som kunstnerisk ansvarlig.

Gjennom flere tiår har hun stått i spissen for å skape en forståelse for viktigheten av at nålevende komponister får arbeide med sine kunstnerskap, og at dette må være en kontinuerlig prosess. Dette engasjementet gjør henne til en representant for en kultur og en innsikt som er helt avgjørende for at en norsk, skapende kunstmusikalsk tradisjon kan og skal få leve, både i samtiden og inn i fremtiden.»

TONOs Formidlerpris ble etablert i 2011 for å hylle mennesker som arbeider for å skape økt kunnskap, forståelse og begeistring for musikk og skapingen av den. TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag. TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem.

Kommentarer til denne saken