Dyrenes Karneval er årets store satsing ved Moss kulturskole. Forestillingen spilles i Moss kirke lørdag 20. januar og er et samarbeid mellom kulturskolen og Kongelige norske marines musikkorps.

– Jeg grugleder meg, fordi det er dumt å gjøre feil. Men jeg håper tilhørerne følger med og ikke snakker mens vi spiller, sier Arian Amundsen Borgaas (8).

Han og Isak Kraft Nymo (8) spiller begge klarinett og skal være solister i stykket «Gjøken i skogens dyp». Isak begynte å spille fordi begge foreldrene spiller og har arvet mammas gamle klarinett, men Arian fikk lyst til å spille fordi bestefaren spilte piano.

– Jeg hadde også tenkt å spille piano som bestefar, men jeg syntes det var vanskelig. Derfor ble det klarinett, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Men først skal det være vorspiel på Kirkeparken videregående skole. Her starter det litt uhøytidelig på ettermiddagen og publikum kan gå mellom kammersalen, foajeen og black box for å oppleve visuell kunst og små konserter. Det blir gitarensemble, sambaorkester, kunstutstilling, strykere, teaterimpro og dans, - og så avsluttes vorspielet med fakkeltog bort til kirken.

Sammen med Marinemusikken

Her vil det bli flere forskjellige musikalske innslag, både med kulturskoleelever alene og i samspill med Marinemusikken. Før det hele ender opp i Dyrenes Karneval. Et kammermusikkverk i 14 satser som beskriver forskjellige dyr, - og med solister underveis. I løpet av forestillingen blir det blant annet innslag fra innføringsklassen Globus på Bytårnet, musikalinnslag med 30 sangere og Moss Spellemannskompani skal spille opp.

– Gjennom hele programmet vil det også være dramainnslag fra kulturskolens Teaterlab, forteller Camilla Kloster ved kulturskolen.

Alt som fremføres denne dagen er relatert til dyr og karneval, og det er et stort og innholdsrikt program de 120 kulturskoleelevene er med på å tilby.

– Vi pleier å ha en stor forestilling i året, og det spesielle denne gang er at vi har dette samarbeidet med Marinemusikken. Det gjør at vi kunne ta det spenstige valget å velge Dyrenes Karneval, sier Mats Lemjan som er prosjektleder for hele oppsetningen.

(Faktaboks under bildet.)

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

  • Dyrenes Karneval er et av den franske komponistens best kjente verk, og ble fullført i 1886. Det er et kammermusikkverk for to klaverer, to fioliner, bratsj, cello, kontrabass, fløyte, klarinett og slagverk.
  • Verket består av 14 satser som beskriver forskjellige dyr. Den vakre svanens sats er den best kjente. Løven har fått en kongelig marsj i starten. Strykerne forteller om de klukkende og lett forvirrede hønsene. Elefanten forsøker å danse vals og midt oppe i alt dukker pianistene opp i mellom alle dyrene.
  • Camille Saint-Saëns var et vidunderbarn, og det ble slått fast at han hadde absolutt gehør da han var to år. Han kunne lese og skrive fra han var tre år gammel. På denne tiden begynte han også å ta pianotimer og komponere. Hans første komposisjon er et lite pianostykke datert fra da han var fire år. Han kunne allerede latin i en alder av syv år.

Kilde: Piumosso.no