Lars Jegleim får Moss kommunes kulturpris

- Jeg er takknemlig og ydmyk over å få Moss kommunes kulturpris  2016, sier kulturskolerektor Lars Jegleim.

- Jeg er takknemlig og ydmyk over å få Moss kommunes kulturpris 2016, sier kulturskolerektor Lars Jegleim. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lars Jegleim får Moss kommunes kulturpris 2016 for sin innsats som kulturskolerektor gjennom 20 år.

DEL

Prisvinneren selv sier han er takknemlig og ydmyk over at han får denne prisen. Det er utvalg for skole, oppvekst og kultur som har bestemt at kulturprisen går til Jegleim. Det kom inn fem forslag til kandidater til prisen i år.

- Ja, jeg har fått noen varsler om at jeg kommer til å få kulturprisen. Utvalgsleder Eivind Holmsen Sundrehagen (H) ringte meg rett etter at utvalget hadde hatt møte om dette. Det er helt fantastisk å få denne prisen, sier Jegleim.

- Kan du trekke fram noen høydepunkter fra de 20 årene du har vært kulturskolerektor i Moss?

- Det har vært høydepunkter hele tiden. Jeg synes jeg har hatt den beste jobben i byen. Det å få jobbe med barn og kultur er fantastisk flott, sier Jegleim.

Les også: Kulturskolen med full pakke

Han legger til at det ikke er noen 8-16-jobb å være kulturskolerektor.

- På dagtid er det mye papirarbeid som må gjøres. Men det som er virkelig gøy, er å gå på konserter, utstillinger og teater som kulturskolen har på ettermiddags- og kveldstid, sier Jegleim.

Utvikling innen kultur

Han forklarer at målet med kulturskolen er at barna skal få utvikle seg gjennom kultur, ikke at de skal bli profesjonelle utøvere.

- Alle skjønner at idrett er viktig for barn. Men det er minst like viktig at barn får utvikle sine evner og anlegg innen kultur, mener Jegleim.

Hans kjepphest er at kulturskolen er et kommunalt tilbud, og at alle barn og unge bør ha anledning til å delta, uavhengig av foreldrenes økonomi.

- Per i dag koster det 3400 kroner i året å ha et barn fra Moss i kulturskolen. For noen familier med dårlig råd er det ikke mulig å ha barna på kulturskole, sier Jegleim.

Gratisplasser

Men han har en gledelig nyhet å komme med til alle som gjerne skulle la barna sine gå på kulturskolen, men som ikke har økonomi til det:

- Den frivillige organisasjonen Kiwanis Club Jalund Moss har gitt oss 35.000 kroner, som de har samlet inn. Pengene skal gå til å finansiere kulturskoleplass for barn i lavinntektsfamilier. Pengegaven betyr at rundt 10 barn kan få gå gratis på kulturskolen i ett år. Dette er en gave som virkelig rører meg helt inn til hjertet, sier Jegleim.

Han skulle egentlig ha gått over i pensjonistenes rekker i høst men har sagt seg villig til å fortsatte litt til.

Les også: Søker Jegleims etterfølger

- Den nye kulturskolerektoren, Tone Winje, tiltrer 9. januar 2017. Jeg skal overlappe henne de første ukene. 1. februar går jeg av med pensjon, sier Jegleim.

Nye oppgaver

Men han gir seg ikke helt da, heller. Rådmannen har spurt ham om han vil være konsulent for A.P.P.L.A.U.S., og det har Jegleim sagt ja til.

- Dette er kulturskolens flaggskip. Da jeg startet A.P.P.L.A.U.S. for 17 år siden, ante jeg ikke at det skulle bli så stort. Og i mars  2017 byr vi på premiere på Parkteatret med musikalen Fame, tilføyer han.

Les også: Applaus setter opp musikalen Fame

- Og hva er begrunnelsen dere for å gi årets kulturpris til Jegleim, utvalgsleder Sundrehagen?

- Det er vel nokså selvforklarende. Lars Jegleim er og har vært en så stor kulturpersonlighet i Moss gjennom en hel generasjon at det er helt opplagt at han fortjener kulturprisen, svarer Sundrehagen.

Utvalgslederen legger til at Jegleim er blitt foreslått som kandidat til kulturprisen en rekke ganger tidligere. Men da var han ansatt på ordinær måte i Moss kommune, noe som diskvalifiserer fra å kunne få prisen.

- Men nå er han ikke lenger ansatt i kommunen på vanlig måte, og da er det ingen hindre mot å gi ham prisen. Et enstemmig utvalg jublet da vi endelig kunne vedta at Jegleim skal få kulturprisen, sier Sundrehagen.

Prisen blir delt ut under den kommunale hedersfesten som arrangeres i Samfunnssalen i Moss 3. februar 2017. Den består av et pengebeløp og et prisbevis med Moss kommunes byvåpen og påskriften "Moss kommunes kulturpris 2016".

Artikkeltags