Moss kan bli Norges kulturkommune 2017

FEIRING: Moss kommune kan bli kåret til Norges kulturkommune. Lotte Mofoss fra House of Foundation får kake av ordfører Tage Pettersen.

FEIRING: Moss kommune kan bli kåret til Norges kulturkommune. Lotte Mofoss fra House of Foundation får kake av ordfører Tage Pettersen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Moss kommune er i finalen i kåringen av Norges kulturkommune 2017. De er nominert sammen med Bodø og Røros.

DEL

– Det at vi nå er i finalen er utrolig stort, sier en strålende fornøyd ordfører Tage Pettersen.

Nominasjonen ble markert spontant med jordbær og kake i rådhusets foaje.

– Årsaken til at vi har fått til dette er dere. Jeg er mildt sagt imponert over det som skjer i byen hver eneste dag og vi har også flere meget gode flaggskip både nasjonalt og internasjonalt, sa ordføreren til de fremmøtte kulturaktørene.

– Dette er storslagent. Jeg er glad for å kunne bidra til at Moss er den fine kulturbyen den er, sier Lotte Mofoss fra House of Foundation som fikk kake av ordføreren.

Mangfold i kulturtilbudet

– Vi har de to siste årene blitt kåret til Østfold-vinner, men aldri gått videre til den nasjonale finalen. Jeg tror nok at det er bredden og mangfoldet i kulturtilbudet i tillegg til samspillet mellom profesjonelle og amatører og frivillige som er noe av bakgrunnen for nominasjonen, sier Pettersen.

– Først og fremst er dette en anerkjennelse til det flotte arbeidet som gjøres og til de som står på i kulturlivet hver eneste dag. Dessuten setter det jo også Moss på kulturkartet, sier ordføreren fornøyd.

Lars Jegleim har vært rektor ved kulturskolen de siste 20 årene og er nylig blitt pensjonist. Han har fulgt kulturlivet i byen tett gjennom disse årene.

– Det har skjedd veldig mye i Moss og det er hyggelig at det blir lagt merke til. Vi har en stor bredde i kulturlivet og jeg tror også at oppblomstringen rundt Parkteatret har vært en viktig faktor i tillegg til at kulturskolen har markert seg på flere måter.

– Dette er en fjær i hatten for byen som nå kan sole seg i glansen, men det er også viktig at dette ikke blir en sovepute. Moss er i stor forandring for tiden og da kan kulturen være limet i samfunnet, sier Jegleim.

Juryen består av leder for Familie- og kulturkomiteen på Stortinget Svein Harberg, leder i KS Gunn Marit Helgesen og Ann Evy Duun og styreleder i Norsk kulturforum Per Aimar Carlsen (juryleder). Vinneren kåres og prisen deles ut av Svein Harberg etter sommerferien.

Videreutvikle egen kulturkompetanse

– Noe av det vi vektlegger i vårt arbeid i juryen er å se på kommunenes vilje til å satse på kultur og hvordan de finner gode løsninger, både helhetlig og langsiktig. Vi vurderer også evnen og viljen til å videreutvikle egen kulturkompetanse både politisk og administrativt og ser på samarbeidet mellom aktivitet og aktører, både lokalt, regionalt og nasjonalt, sier Per Aimar Carlsen som er juryens leder.

Fra juryens vurdering for å utnevne Moss som kandidat heter det:

– Moss kommune kan lene seg på Norsk kulturindeks som sier at kommunen er regionens beste på kultur. Medvirkning fra det lokale kulturliv er en viktig suksessfaktor for å lykkes. Fokuset på at alle, på tvers av etnisitet og sosioøkonomiske skillelinjer, skal ha tilgang på kulturopplevelser er veldig bra.

Moss kommune er tidligere kåret til fylkesvinner og er derfor innstilt til kåringen nasjonalt.

Det er Norsk kulturforum som står bak prisen som deles ut hvert andre år og ble første gang utdelt i 1992. For to år siden var det Risør kommune som ble vinner og juryens begrunnelse var:

«Risør kommune har gjennom en årrekke hatt et langsiktig perspektiv på sin kultursatsing. Gjennom stedsutvikling, kulturvern, godt samspill mellom offentlig og privat innsats, er kommunen sentral i etablering og drift av kulturtilbud lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Kommunen engasjerer seg i mange spennende tilbud for egne innbyggere, både amatører og profesjonelle, tilreisende og fastboende.»

Det daglige kulturarbeidet

Norsk kulturforum skriver dette om prisen på sine nettsider:

– Det er ikke uten videre enkelt å sammenligne kommuner, men juryene har i alle år forsøkt å se forbi innbyggertall, organisering og økonomi og vektlagt kommunenes vilje til satsing, gode løsninger, langsiktighet og helhetlig tilnærming.

– Den nasjonale juryen vil legge vekt på kommunens generelle arbeid med tilrettelegging av gode ordninger i det daglige kulturarbeidet. Det handler om langsiktig arbeid, overordnet tenkning og god politisk forankring i tråd med kulturlovens intensjoner. Det handler om godt samarbeid på tvers av offentlig, frivillig og privat sektor der dialog, positive holdninger og løsningsorienterte tilnærminger står sentralt. For 2017 vil også kommunenes arbeid med kultur relatert til integrering og folkehelse bli tillagt vekt.

Artikkeltags