Under den store nordiske krig 1700-21 kom det til kamp mellom svenske og norske styrker, først på Verket og senere inne i byen og på Mosseskogen. Svenskene tapte kampene med over 100 falne, mange sårede og over 500 soldater ble tatt til fange.

Byvandringen starter ved Moss by- og industrimuseum og ledes av formidler Eileen Jahren Eriksen. Med seg har hun fått kaptein Tor Ulsnæs fra Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704. Han er ansatt ved Fredrikstad museum og leder av Tambourafdelingen. Ulsnæs er en av dem som vet mest om den store nordiske krigen i Østfoldmuseene, skriver konservator Torill Wyller i en pressemelding.

Turen vil vare en snau time, og ett av stedene på vandringen er Vincents Buddes plass. Den 23. april 1716 ledet Vincents Budde den norske angrepsstyrken på sørsiden av Moss, og som endte med at de svenske styrkene ble slått tilbake. Stedet der de avgjørende trefningene fant sted, er oppkalt etter Vincents Budde. Han ble utnevnt til generalmajor og kommandant i Fredrikstad 29. november 1716 etter den vellykkede aksjonen i Moss.