Fredag kveld åpner Moss by- og industrimuseum en ny utstilling med installasjonen «Østfolds tapte lydbilder».

Den tar for seg Østfold som industrifylke og er laget av Lene Grenager fra Halden. Hun er profilkomponist i nyMusikk Østfold og utstillingsåpningen inngår i konsertserien «Høstriss» som går av stabelen flere steder i Østfold denne helgen.

Til åpningen på museet fremfører Grenager et celloinnslag, og etter det blir det en vandring til Momentum kunsthall til en ny levende lydinstallasjon med industri som tema. Et portrett av Moss fremført av den mossebaserte improgruppen Parallax-trio i samspill med Grenager og sangeren Sofia Jernberg.

Nedlagt industri

Grenager skriver i en pressemelding at «Østfolds tapte lydbilder» tematiserer industri som er blitt lagt ned i fylket i løpet av de siste 50 årene.

Hun har besøkt fem lokaler knyttet til industri i fem Østfoldbyer, blant andre Moss Bryggeri. På hvert sted har hun tatt med lyd-ideer fra industrien som hun har spilt på cello i de tomme lokalene.

På den måten er lyden av industrien hentet tilbake dit den kom fra, selv om lyden nå spilles i abstrahert versjon på et instrument.

På lørdag vil det på museet også være en konsert med unge celloelever fra kulturskolen, som sammen med Grenager og Liv Frengstad, skal framføre et rykende ferskt stykke elevene selv har vært med på å forme. Utgangspunktet er innsamlet lyd fra fabrikklokaler i fylket, og det hele vil bli en unik lydopplevelse.