Dette er spørsmål Moss by- og industrimuseum skal forsøke å gi svar på søndag 10. desember. Da inviteres publikum til å få et innblikk i forskjellenes jul i arbeiderboligen i Verket 20 og i museet ved Fossen.

I forkant av dette har fjerdeklassinger fra Moss gjestet arbeiderboligen. Her har de lært om forskjellene i julen historisk sett, men også om forskjellene i dag.

– Derfor har barna fått lov til å vaske gulvet med hjemmelaget såpe - lagd på gammel oppskrift, og pyntet Verket 20 til jul, forteller formidler ved museet Eileen Jahren Eriksen.

Surmelk og velling

Etter endt arbeid fikk barna smake på surmelk og velling, den tidligere hverdagslige maten. Men det ble også hjemmelagde julekaker.

– Barna pakket pakker og skrev julekort med velvalgte og hyggelige ord til de som skulle trenge det. Så nå er Verket 20 både vasket og klart for arrangementet til søndag, sier museumsformidleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Denne adventsdagen har museet et fullspekket program. De tilbyr Verket-vandring med Marit Opperud og Knut Thorvaldsen, barneomvisninger, julekortverksted og eventyrstund på Verket 20.

Kverne korn til julekaker

Samtidig vil det være mulig å kverne korn til å lage julekaker, delta på julelyktverksted og få et innblikk i forskjellenes jul i museet ved Fossen. Konservator Torill Wyller skal fortelle om forskjellenes jul i Moss, blant annet om Torderød og ball, og om julen på Moss Glasværk.

Museet tilbyr også hjemmelagd julekake og brente mandler – begge på gammel oppskrift. Opp av asken gjenoppstår også Mossekaka, som vil være tilgjengelig for smaksprøver.

Her ligger det an til en dag med påfyll av ny julekunnskap og god julestemning.