Alle barn og lekne voksne får utdelt en kartong med en sprellemann som skal fargelegges, klippes ut og monteres på riktig måte. Det man trenger er fargeblyanter, saks, en syl, noen splittbinders samt nål og tråd.
– Sprellemannen kan bli en møllearbeider med melsekker, en glassblåser med flasker og en smed eller snekker med hammer, sier konsulent Trine Gjøsund.
Hun forteller at dette er leketøy med en lang historie. Så tidlig som på 1750 tallet var det svært moderne med sprellemenn i Paris. Dette ble ikke bare barns leketøy, men var populært også blant voksne. Senere oppsto den politiske sprellemannen i Tyskland. Et trykkeri begynte å selge sprellemenn som forestilte ulike politikere. Mange av de historiske sprellemennene framstiller ulike yrkesgrupper som sjømenn, bønder, musikanter og gjøglere.
– Etter et raskt søk på nettet vet vi at det allerede finnes en sprellemann av Donald Trump, tilføyer Gjøsund.
Sprellemannen er del av Barnas museumsstafett, som er i gang i Østfoldmuseene. Ved hvert museumsbesøk får barna stempel i passet. Etter tre museumsbesøk får man lønn for arbeidet som er utført – en skinnpung med en historisk mynt. Etter det sjette museet er man med i trekningen av en sykkel.