Forteller om byens sjel i fremtidens historiebok

RYKENDE VARME: Alle eskene med boka «Moss som den er – og var» ble levert på Bylab mandag. Bokredaktør Oddvar Aasen (til venstre) og én av skribentene, Svein Åge Lauritzen, er godt fornøyd med resultatet.

RYKENDE VARME: Alle eskene med boka «Moss som den er – og var» ble levert på Bylab mandag. Bokredaktør Oddvar Aasen (til venstre) og én av skribentene, Svein Åge Lauritzen, er godt fornøyd med resultatet. Foto:

En levende historiebok med dagens mennesker og bymiljøer er Moss Historielags gave til mossingene. 300 sider med spennende byhistorie rett fra trykkeriet.

DEL

– Dette er fremtidens historiebok. En bok for kommende generasjoner om hvordan byen var da den passerte 300 år, sier en stolt Oddvar Aasen som er bokens redaktør.

Bokverket har fått tittelen «Moss som den er – og var», og ambisjonen til historielaget har vært å fortelle om Moss slik den fremstår i 2019, ett år før byens 300-årsjubileum.

– Ja, og boka har fått 300 sider, smiler Aasen med den solide «mursteinen» i hånda.

Boka er delt opp i 18 kapitler som omhandler byens boligområder og bydeler i tillegg til Øreåsen og Ekholt, som ligger i Rygge, men som likevel hører naturlig til bysamfunnet. Den inneholder en rekke bilder som er med på å skildre folkeliv, arbeidsliv og hverdagsliv på en levende måte – i tillegg til bilder av bygninger og bymiljøer. Jan Kronberg og Per Vorum er hovedfotografer, og sistnevnte har også vært bokens prosjektleder. Alle kapitlene inneholder i tillegg flotte dronefotografier som viser bydelen fra et interessant fugleperspektiv.

Oppdaget Moss på nytt

Svein Åge Lauritzen er én av skribentene i boka, og har skrevet om Nordre bydel, Kambo, Ekholt og deler av sentrum.

– Det har vært kjempeartig. Jeg har sett byen på en ny måte. Som mossing trodde jeg at jeg var godt kjent, men gjennom arbeidet med boka har jeg oppdaget nye sider ved Moss. Det har vært spennende, og jeg har snakket med mange hyggelige mennesker og opplevd mange vakre plasser.

I hovedredaksjon har redaktøren hatt med seg Wenja Blomberg, Gunnar W. R. Johansen, Svein Åge Lauritzen, Paul Norberg, Per Arild Simonsen og Elisabeth Vogt. Bokredaksjonen har også fått hjelp av fire elever fra Bytårnet skole under ledelse av lærer og hobbyhistoriker Jon Gundersen.

Stor dugnad i historielaget

Arbeidet med boka har pågått i nærmere tre år og har vært en stor dugnad i historielaget. 25 personer har vært engasjert på flere forskjellige felt.

(Saken fortsetter under bildet.)

GLAD I Å SKRIVE: Elisabeth Vogt er interessert i byhistorie og er én av bidragsyterne i boka.

GLAD I Å SKRIVE: Elisabeth Vogt er interessert i byhistorie og er én av bidragsyterne i boka. Foto:

– Et poeng er at skribentene har variert bakgrunn, og det medfører at vinklingen på stoffet også blir forskjellig. Det gjør boka mer spennende enn om den skulle vært skrevet av en profesjonell forfatter, mener redaktøren.

Han forklarer at de har tatt for seg den nære historien, og ofte har de også knyttet dagens historie opp mot tidligere tider for å sette utviklingen i perspektiv. Hvert kapittel inneholder dronebilder og kart og større og mindre historier som er med på å levendegjøre innholdet – i tillegg til faktarammer og smånotiser.

Opplag på 1750 eksemplarer

Boka er ment å være en gave til byens befolkning i forbindelse med byjubileet. Den har et opplag på 1750 eksemplarer, og prosjektet er støttet økonomisk av Moss kommune og Moss Ættehistorielag.

– Vi måtte forhåndsselge 800 bøker for å gå i null. Det har vi gjort, så nå sover jeg godt om natta igjen, smiler kasserer Liv Berger.

«Moss som den er – og var» lanseres på House of Foundation tirsdag ettermiddag – med bokbading av journalist Espen Vinje. Den vil være å finne i byens bokhandlere fra onsdag.

– Og vi i historielaget reiser også gjerne rundt til foreninger og lag og holder foredrag og viser bilder fra boka, sier Aasen.

Én av bokens skribenter er Elisabeth Vogt. Hennes far, Jørgen Herman Vogt, ga i 1944 ut den populære boka «Moss som den var» – som også kom i en revidert utgave til byjubileet i 1970.

– Han etterlot seg mange notater som jeg har hatt stor glede av. Arbeidet med boka har vært veldig morsomt, men det har også blitt mye jobb for alle sammen. Nå er jeg glad for at vi er ferdige, og jeg er veldig fornøyd med boka som virkelig har blitt fin, avslutter den tidligere Moss Avis-journalisten.

Artikkeltags