Dette er andre maleri i veggkunst-prosjektet til Kaja Olsen og Moss i Sentrum, og denne gang er det kunstner Rune Markhus som har fått i oppdrag å gi mossingene en fargerik opplevelse. Nå er han straks ferdig med et bilde som speiler mosserockens historie.

Da Moss Avis dukket opp var han i gang på gardintrappa med pensel i hånden og rockemusikk fra telefonen i øreproppene.

– Ja, nå er maleriet så godt som ferdig, det er bare noen detaljer som gjenstår. Det har gått med 4-5 dager til sammen i arbeidstid her på veggen. Jeg leverte forskjellige skisser til prosjektet, og dette bildet har en gitarist som hovedelement. Det passer veldig fint her nede under Rådhusbrua, rett ved gamle Kråkereiret og Blinken, mener Markhus.

Flere mosseband er med

Hele uttrykket i bildet er malt som en Marshall-forsterker og bildet refererer til forskjellige mosseband. I maleriet er det detaljer med Weld, Green Onions, Death By Unga Bunga, The Cosmic Dropouts og Cavebones blant flere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

– Jeg kommer opprinnelig fra Haugesund og har alltid vært opptatt av musikk og fikk med meg at det var en oppblomstring av garasjerocken i Moss på 90-tallet, sier han.

I dag bor Markhus på Kallum og er illustratør til daglig. Han har kontor i Møllebyen og jobber mest med bøker og for reklamebyråer.

– Jeg hadde hørt at han var så flink og ville gjerne ha han med, skryter Kaja Olsen som er initiativtaker til prosjektet.

Setter farge på bymiljøene

– Tanken bak det hele er at enkelte steder i byen trenger en liten forskjønnelse, sier hun med et smil og fortsetter:

– En vitamininnsprøytning, noe som skaper liv og setter farge på bymiljøene. Derfor inviterte vi en del kunstnere til å delta med den forutsetning at de må bo i Moss eller være fra Moss, og alle skissene til veggkunsten må ha noe med Moss å gjøre.

LES OGSÅ: Nå kommer det gigantmalerier på bygårder i Moss

Dette er et dugnadsprosjekt og gårdeierne stiller veggen til disposisjon og betaler kunstneren en symbolsk sum som tilsvarer det de ville brukt på å male veggen, – og Fargerike Bretun sponser malingen.

Flere frivillige er også med i prosjektet, blant annet i forberedelsene med veggvask. Moss kommune har gitt tillatelse i og med at det ikke er en varig fasadeendring.

– Vi har mange gårdeiere som har sagt seg villige til å «gi oss» veggene sine, men vi skal ikke pepre byen med bilder. Kanskje vi greier ti vegger etter hvert, avslutter prosjektlederen.