Å ha en forkjærlighet for vond lukt er det ikke mange som har, men Sverre Storebråten og Bjørn Grønna lar seg ikke pille verken på eller i nesen av den velkjente Mosselukta.

Grønna har en lang fartstid på Peterson-fabrikken, Storebråten på sin side var i en årrekke produksjonssjef hos Norske Skog på Tofte.

Da Peterson ble lagt ned, forsvant også lukten ut av byen - inntil nå. For i samarbeid med Moss By- og industrimuseum har de laget en installasjon i bakgården til Verket 20. Der kan man rett og slett dra Mosselukta gjennom nesa og langt ned i lungene.

Sverre Storebråten arbeider nå i Sverige, nærmere bestemt hos Vallvik Pappersbruk utenfor Söderhamn. Der samler han opp væske som lukter identisk med den gode gamle Mosselukta og bringer den de 63 milene hjem til Moss.

– Dette er jo skikkelig morsomt. John Wilhelmsen er mannen bak selv kunstverket, mens to mekanikere har jobbet fram selve installasjonen. Det var vel jeg som sto bak ideen, mens det var Sverre som hadde tilgang til godsakene. Vi synes dette er veldig gøy. Alle som savner eimen av tidligere Moss bør ta en tur innom Verket 20 og kjenne den på nytt. Synes man at den er litt sterk, kan man ta en tur på toalettet her inne, der er en mildere variasjon plassert, kommenterer Grønna med et smil.

Og gjengen bak lukta prøver på ingen måte å lure noen.

– Nei da! Dette er en helt identisk lukt med den som en gang ble sluppet ut fra fabrikken her i Moss. Det kjemiske innholdet er helt likt med det som ble brukt mens det var produksjon her i Moss, sier Sverre Storebråten rett før han tar et skikkelig magadrag fra installasjonen og nikker bekreftende til at lukten er som den skal.


LES OGSÅ: Jakten på den nye Mosselukta

LES OGSÅ: Mosselukt i Bodø