Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Dag Sørås verbaliserer det vi alle tenker

Artikkelen er over 5 år gammel

Stand-up

Anmelder: Silje Louise Waters

«Ekkokammer»

Med: Dag Sørås Parkteatret, Nonstopfestivalen

Terningkast: 4

Dag Sørås har funnet fotfeste i å være en lat, alkoholnytende, sint og hatefull nordlending. Han er en manifestasjon av galgenhumor, og lar ingen – selv ikke ofrene for 22. juli – slippe unna hans krasse stand-up-show. Han er deilig brautende og frempå, men samtidig tilbakelent, og forteller om ting med den største selvfølge; at han lider av dødsangst, at han er rævbløder (hans ord) og at han må ha høy promille for å komme gjennom showet.

Sørås sa selv at han må jobbe opp hat før han går opp på scenen, og det gjør han enkelt ved å google Sylvi Listhaug, som etter hans mening ikke er rasist, men pigmentbevisst.

Vi har alle en sint og lat nordlending i oss, og han sa selv at alt han sier som er upassende, egentlig bare er ting vi alle tenker, men ikke tør å si høyt.

Jeg tror han har rett.

Derfor føler man seg både gjennomskuet, men samtidig lettet over å være på dette showet. Her er en som tør å tulle med absolutt alt! Stort sett er det også veldig morsomt. Noen steder så morsomt at tårene renner, men andre steder ikke så morsomt i det hele tatt. Han skyldte på at vi var i Østfold, men jeg tror heller at det handler om ujevnt tekstmateriale.

Han mister litt grepet på sin egen fremføring til tider, blir litt mumlende og stotrende, og får ikke satt poengene så godt som han skulle gjort det.

Det som er ekstra interessant med «Ekkokammer», er at man faktisk lærer litt og får litt å tenke over. Man lærer riktignok helt meningsløse ting, men man lærer. Men da Sørås snakket om psykiske lidelser, deriblant sin egen dødsangst og hvordan flosklene ofte hagler rundt disse – «Jeg er dødsredd», «Jeg er så deprimert» – brakte han en tematikk på banen som er verdt å ta inn over seg.

Men uansett hvor mye eller lite man tar med seg av tung bagasje fra dette stand-up-showet, er det befriende deilig å høre på en mann som ikke klarer å si en setning uten å banne – og som forsvarer det -, som harselerer med alt; kristendom, politikere, andre komikere (Valen er i vinden i disse dager), demens, apokalypse, IS, politibevæpning og vådeskudd fra politimenn som nettopp har sett Taxidriver.

Løp og se – og bli provosert.

Kommentarer til denne saken