En viktig møteplass i hverdagen

TRIVSEL: Velferdssentralen for eldre i Sykehusgata er en viktig møteplass for mange. Jorunn Rismark (76, fra venstre), Thor Dramstad (83), Ragnar Hauglie-Hanssen (80), Ann Bonde Kristiansen (68) og Jorun Bergene (77) er aktive brukere av seniorsenteret.

TRIVSEL: Velferdssentralen for eldre i Sykehusgata er en viktig møteplass for mange. Jorunn Rismark (76, fra venstre), Thor Dramstad (83), Ragnar Hauglie-Hanssen (80), Ann Bonde Kristiansen (68) og Jorun Bergene (77) er aktive brukere av seniorsenteret. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Velferdssentralen gir meg god livskvalitet og dekker mine behov for et variert liv i hverdagen, sier Thor Dramstad (83).

DEL

Han har vært trofast bruker av møteplassen i 15 år og mener at stedet er et hjem vekk fra hjemmet.

– Her er det en avslappet atmosfære når vi kommer inn i huset, og det minner meg litt om London. Vi er fra forskjellige deler av landet, vi er vidt forskjellige menn og kvinner, men når vi møtes her er vi alle like, mener den spreke pensjonisten.

Velferdssentralen for eldre i Sykehusgata 10 driftes av Moss og omegn Kvinneråd, med økonomisk støtte fra Moss kommune. Seniorsenteret feirer i år 50-års jubileum og har tre ansatte. Bjørn Mørch-Olsen er daglig leder, fotterapeut Annett Utgård og Mariza O. Alexandersen har renholdet og er husmor.

Variert tilbud

Nå har de åpnet dørene etter sommerferien, og Mørch-Olsen forteller om det rikholdige tilbudet:

– I tillegg til faste daglige sosiale aktiviteter, tilbyr vi ulike kurs og forskjellig opplæring. Her har vi blant annet malekurs, dataundervisning, språkopplæring, allsang og snekkeraktiviteter for å nevne noe - og vi arrangerer også felles turer.

– Ja, nå har vi vært borte en stund og lengter tilbake, – dette er vårt andre hjem, sier Jorunn Rismark.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: – Jeg ble fort en av alle her, sier Ragnar Hauglie-Hanssen (80) som setter pris på tilbudet og den gode stemningen.

FORNØYD: – Jeg ble fort en av alle her, sier Ragnar Hauglie-Hanssen (80) som setter pris på tilbudet og den gode stemningen. Foto:

Brukerne som møtte Moss Avis til en prat har hver for seg benyttet tilbudet i mer enn ti år. Ragnar Hauglie-Hanssen derimot er åtti år og ganske fersk på huset, - han har vært med i snaut et år.

– Noen vil kanskje spørre seg selv om man er gammel nok, men det behøver man ikke å tenke på. Her er det et inkluderende miljø og jeg ble fort en av alle, sier han smilende.

Bevegelse og aktivitet

Ann Bonde Kristiansen er en av de frivillige som bidrar på «Velferden» og brenner for bevegelse og aktivitet, og leder forskjellige aktiviteter fire ganger i uken. Det er sittedans, yoga på stol, seniordansen og en trimgruppe, hun sier:

– Hvis vi ikke hadde hatt dette tilbudet ville folk vært hjemme, og når du ikke har det sosialt blir du fort isolert og ensom.

– Ja, og noen kan også miste ektefellen og da kan man føle seg veldig alene, skyter Jorun Bergene inn.

Jorun er født og oppvokst i Moss og som pensjonister flyttet hun og ektemannen tilbake til byen etter 40 år på Ski.

– Mannen min var ikke så kjent her, han gikk litt rundt og oppdaget etter hvert Velferdssentralen. Han oppfordret meg til å bli med, men jeg sa at jeg ikke er gammel. Etter en stund ble jeg med likevel og er veldig glad for det. Jeg ble helt «solgt» med en gang, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VERT: Bjørn Mørch Olsen er daglig leder og får skryt for driften av «Velferden».

VERT: Bjørn Mørch Olsen er daglig leder og får skryt for driften av «Velferden». Foto:

Den daglige lederen forteller at det er viktig å vite at man ikke trenger å delta på kurs eller i aktiviteter. Det er bare å komme innom for å ta en kopp kaffe, lese avisen og prate litt i de hjemmekoselige lokalene. Kaffe og vafler og aktiviteter er gratis.

– Da jeg ble pensjonist som 67-åring, bestemte jeg meg for å ikke sitte hjemme. En venninne og jeg så en annonse i avisen og meldte oss på allsangen, nå har jeg vært aktiv her i ti år, forteller Jorunn Rismark.

– Vi dekker nok et viktig behov, og jeg får faktisk noen telefoner hver uke fra ensomme mennesker - de inviterer jeg på besøk så de kan oppleve den gode atmosfæren vi har. Dette er et seniorsenter for hjemmeboende friske eldre som har et behov for å møte likesinnede, og det koster ingenting å være medlem, avslutter daglig leder Bjørn Mørch-Olsen.

Artikkeltags