Daglig leder for UKM på landsbasis, Torstein Siegel, har full forståelse for at flere UKM-arrangører i mossedistriktet nå er i ferd med å miste motet etter flere år med dalende påmelding, men han mener bestemt at UKM fremdeles har en fremtid, men at man bare må tenke nytt.

– Det hender det går trått, men jeg tror det gjelder å involvere ungdom i større grad. Og det er ikke sånn at det nå er permanent helsvart i Moss. Dette går i bølger og det vil ta seg opp igjen, tror Siegel.

Kan inspirere

Han sier det store forskjeller fra kommune til kommune, og at alle står ganske fritt til hvordan de gjennomfører UKM.

– Men vi kan være med å inspirere. Blant annet kan det søkes om stimuleringsmidler fra oss. Vi har delt ut 520.000 kroner til Østfold allerede de siste par årene. Flere penger har nok gått direkte til fylkesarbeid, men det er altså mulig å få penger til workshops og inspirasjonskurs. Og Moss er for eksempel hjertelig velkomne til å ta kontakt, sier Siegel.

Flere soloprosjekter

Han er ikke enig i Jo Fahlstrøm om at UKM har gått ut på dato og sier at det slett ikke er så verst med deltakelse på landsbasis.

– UKM har riktignok ikke hatt vekst siden 2007. Da hadde vi 24.000 deltakere totalt i landet, mens det i fjor var 22.000. Det er ingen hemmelighet at vi skulle hatt en økning. Vi ser derimot at det ikke er like mange sceneinnslag med band og store grupper. Nå er det flere soloprosjekter, sier Siegel, som passer på å skryte av Østfold som ble kåret til årets UKM-fylke i fjor og som han mener har gjort masse riktig de siste årene.

Ikke kroken på døren

– Men jeg ser at en stadig strammere kommuneøkonomi til tider kan være begrensende for hvordan arrangementet blir gjennomført på kommunenivå. Dessuten er det nok også riktig at det stadig er flere arenaer å vise deg fram på for ungdom. Men jeg tror ikke det er færre ungdommer som driver med utøvende virksomhet.

– Vi må bare bruke andre kanaler for å finne dem, sier den daglige lederen, som fortsatt mener at mønstringer der deltakerne har mest mulig nærhet til, er det beste.

– Det er i alle fall ikke snakk om noe kroken på døra for UKM. Snarere tvert imot. Det oppleves nok bare som litt tungt for enkelte kommuner akkurat nå, sier Siegel, som også sier de får flere tilbakemeldinger fra ungdom som ser på UKM mindre og mindre som en konkurranse, men som setter pris på viktigheten av å ha den som en kulturell møteplass.

–Ungdom vil ikke ha flere konkurranser, men steder der de kan møte andre kulturuttrykk og der kan inspirere og bli inspirert.