Helgens fylkesmønstring i UKM (Ungdommens kulturmønstring, Ung Kultur Møtes) i Fredrikstad ble en kjempeopptur for Moss.

Etter en årrekke med gedigen interesse for UKM blant ungdommer i Moss, dabbet det av. I 2016 lå mønstringen med brukket rygg i Moss, og bare fire (4!) ungdommer deltok.

I år reiste derimot Moss seg. Og det til de grader:

Klare for Sandnes og festivaler

50 mossinger, fordelt på drøye 20 innslag stilte i årets lokale mønstring for Moss.

I helgen var de mest framtredende av disse på fylkesmønstringen i Fredrikstad. Hvor en rekke mossinger utmerket seg:

* Rapperen Adrian Bjørge-Nilsen (17), tegneren Agnessa Pedersen (15) og danseren Einar Johan Ronæs (12) ble alle tre tatt ut til landsmønstringen, som holdes i Sandnes fra 21.-25. juni.

* Moss fikk 5000 kroner som årets turbokommune i UKM i Østfold.

* Rockebandet Pastill får opptre på Festival under Månefestivalen 21.-23. juli.

* Einar Johan Ronæs får opptre på Barnas verdensdager i Fredrikstad 20. mai.

- I tillegg for Kambo Kunst og Hærverk utrolig mye heder for grafittikunsten de hadde laget i festivalområdet. Alle mossinnslagene fikk ros, forteller Arthur Olsen i Moss kommune.

- Ordentlig stas

- Dette var ordentlig stas etter all den harde jobbingen vi har lagt ned for å få UKM i Moss i gang igjen, sier Olsen.

Sammen med kollegaene Jo Fahlstrøm og Beate Anonsen fikk han kulturskole- og fritidsklubbungdommer i Moss med på nysatsingen i UKM.

- Ungdomscrew fra fritidsklubbene og klubblederne var med på å gi ungdommene eierskap til UKM igjen. Vi søkte om stimuleringsmidler fra UKM Østfold og holdt gratis workshops i grafitti, breakdance, redesign og tegning.

- Og uten at det var noe krav, så valgte flere av deltakerne å melde seg på i UKM, forklarer Arthur Olsen.

Om de lokale

UKM-deltagere tok bildene som ledsager denne artikkelen.

Og på UKM-sidene står det mer om hver enkelt deltager:

Adis (Adrian Bjørge-Nilsen) (17) er rapper og stilte med låta «Fuck folk», som han selv har laget.

Agnessa Pedersen (15) liker å tegne mennesker og natur og gikk til landsfinalen med fargeblyanttegningen «The power of will».

Einar Johan Ronæs (12) har danset på Kulturskolen i Moss siden han var 7 år. I år danser han i Oslo. han lager sine egne danser med egen koreografi, så også «Energy & Motion», som han gikk til landsfinalen med.

Rockebandet Pastill består av Cornelius Larsen (16) på gitar, Haaken Gjermundsen (16) på vokal, Otto Schau (16) på bass og Vetle Roos Mangrud (17) på trommer.

Kambo Kunst og Hærverk består av Abna Nur, Andreas Karlsen, Elias Thomassen, Hibo Marshal Ahmed, Jenny Pham, Noah Olsen Anonsen, Serial Ighato, Sondre Wollebekk, Emil Alexander Haugen og William Sandberg Olsen.

- De landsfinale klare mossingene vil i tillegg bli invitert til å opptre på kommunens ungdomsklubber i tiden framover, forteller Arthur Olsen.