Det var dalende oppslutning til UKM for noen år siden. Så tok arrangørene rev i seilene, spurte ungdommene hva de mente, og startet blant annet med å arrangere forskjellige workshops som førte til større engasjement.

– I fjor hadde vi 50 deltakere og var veldig fornøyd med det. Da var målet å slå tre deltakere fra året før, sier Arthur Olsen smilende.

Han er fagleder i kulturtjenesten i Moss kommune og forteller at det allerede har kommet inn 13 påmeldinger til årets mønstring. Olsen anslår at tre til sju innslag fra Moss vil gå videre til fylkesfinalen som i år skal holdes i Hvaler kommune. I 2020 arrangeres fylkesfinalen her i byen.

Talenter får en gyllen mulighet

Nytt av året er at Idyll-festivalen i Fredrikstad har alliert seg med de lokale UKM-mønstringene i sju Østfold-kommuner. Alle ungdommer som melder seg på UKM i en av disse kommunene vil vurderes for en «gullbillett» av det lokale fagpanelet, og dermed få en unik mulighet til å gå direkte til Jypling-finalen på St. Croix-huset i Fredrikstad 7. april. Idyll Festivalen står bak konseptet «Jypling» som ser etter musikktalenter i hele Østfold.

To vinnere kåres i finalen, og begge får spille på festivalen som arrangeres midt i Fredrikstad sentrum 22. og 23. juni. I tillegg får én vinner singelkontrakt med Universal Music. Formålet er å finne lokale talenter i fylket som enda ikke er oppdaget, og som nå får en gyllen mulighet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Ung Kultur Møtes (UKM) arrangeres i år på Skarmyra allaktivitetshus lørdag 3. mars. Aldersgrensen for å delta er 10 år, og du må ikke være eldre enn 20. For å gå videre til finalen må du ha fylt 13 år.

Anledning til å vise seg fram

– Dette er en fin anledning for de yngste til å vise seg fram. Vi må heller ikke glemme at det er mange store artister som startet nettopp på en UKM-scene, sier Olsen og fortsetter:

– Hvis det ikke blir holdt mønstringer i de andre kommunene i distriktet er ungdommer derfra selvfølgelig velkomne til å melde seg på og delta her hos oss, sier han.

Faglederen forteller at det er åpent for påmeldinger innenfor alle kunstneriske uttrykk, og nevner blant annet sang, musikk, dans, bilder og tegninger, dikt, dataanimasjon og trylling.

– Jeg oppfordrer alle som har en artist eller kunstner i magen til å melde seg på. Vi skal ta hele huset her på Skarmyra i bruk. Både scenen oppe, kjelleren til dans og det blir utstillinger på mange av veggene, avslutter Arthur Olsen.