– Boka handler først og fremst om vennskap. Den er en litt merkelig kjærlighetshistorie, sier Agnar Lirhus (31). I sin tredje bok, "Mount Tupelo", skildrer han vennskapet mellom to kamerater, Alf og Peder. De to opplever en eventyrlig suksess med sine banebrytende TV-serier, som blant annet kombinerer reality-TV og drama.
– De er to folk som klarer å skape noe sammen. Jeg har selv erfart når jeg jobber sammen med andre, at jeg kan glemme alt og oppleve en utrolig tilstedeværelse. Som forsvinner når følelser som stolthet, ærgjerrighet og forfengelighet kobles inn. Forholdet mellom Alf og Peder blir ødelagt av mindreverdighetsfølelsen hos Alf, sier Agnar, som vokste opp i Moss, og bor i Oslo.

TV-virkelighet

Boka begynner og slutter med TV, og TV ligger til grunn for romanens komposisjon.
– Jeg prøver å ta opp TV-formen litterært, og bruker samme klippeteknikk i boka som jeg ville gjort i en TV-serie. På TV varer ingen saker lenger enn tre minutter, så kommer reklamen, den har jo ingen tyngde, men tar i bruk desto sterkere virkemidler, sier Lirhus, som har tatt med seg erfaringene sine som manusforfatter i Hotel Cæsar under arbeidet med boka.

Fiksjon og virkelighet

Deler av handlingen foregår noen tiår fram i tid. Hovedpersonen Alf bor i en strengt beskyttet luksusbosetting uten vinduer. Utenfor boligkomplekset rykker krigen stadig nærmere. Men Alf er aldri utenfor huset. Han har overlatt kontrollen over livet sitt til andre, og han har problemer med å tro på nyhetene på TV. Fiksjon og virkelighet blandes sammen.
– Alf har ingen andre stimuli enn TV, og ingen mulighet til å kontrollere opplysningene han får. Det er som i vår medieverden, men tatt et hakk videre. Hva skjer når selv nyhetene blir underholdning? Og man ikke har noen mulighet til å kontrollere dem, spør forfatteren, som mener det må være norske TV-kanalers våte drøm å få krigen helt nær.
– Leseren blir også i tvil om hva som er fiksjon og virkelighet?
– Det er poenget, sier Agnar Lirhus.

Globalt

Den beskyttede luksusbosettingen Alf bor i, kan også være et bilde på Norge i et globalt perspektiv.
– Alle mine tre bøker handler om "oss og dem", apati og empati, utenfor og innenfor, men fra helt forskjellige kanter, sier Lirhus, som sletter mye når han skriver.
– Det blir en slags redusert saus igjen. Jeg liker ikke selv å få svar på alle spørsmål når jeg leser en bok, sier forfatteren.

Superfamily

Han trakk seg som bassist i Superfamily for å konsentrere seg om skrivingen, men har vikariert i bandet i sommer. Og samarbeidet stopper ikke der:
– Et kapitel fra "Mount Tupelo" kommer faktisk til å være med som pdf-fil på den nye Superfamily-plata, sier Lirhus, som også har lagt kapitlet ut på nett.
– Det er bare enda en måte å bruke vår oppløste medieverden på. Jeg videreutvikler tanken fra boka, om åpne medielandskap, sier Agnar Lirhus.