– Jeg hadde lyst til å skrive om noe som er viktig. Ikke bare skrive bok nummer to for å skrive, sier Erik Grønner. Bedriftslederen fra Larkollen brakdebuterte med romanen "Brent B" i 2007. Da tok han for seg oljebransjen, som han kjenner fra innsiden. Nå følger han opp med thrilleren "Klima X".
– Når forfattere skriver om klima, har det en tendens til å bli framtidsskildringer og skrekkvisjoner. Men det interessante er jo hva som skjer i dag, og hvordan det påvirker fremtiden, sier Grønner, som har lagt handlingen til 2008. Og selv om boken er fiksjon, ligger den tett opp til virkeligheten.

To hovedtråder

Han fikk idéen til boka gjennom en artikkel i Dagens Næringsliv.
– Den handlet om kjøp av klimakvoter. I tillegg var jeg i USA og møtte en "gal" oppfinner. Hans store tema var hvordan mektige selskaper kjøper opp oppfinnelser for å legge dem på hylla, sier Grønner.
I boken finner forskeren Hardy Grimsrød opp et drivstoff som kan gjøre verden uavhengig av fossile brennstoff. Hardys oppfinnelse kan redde kloden. Men ikke alle er interessert i å få den realisert. Hans bror Bruno Grimsrød jobber i finansdepartementet og handler klimakvoter for Norge. Dette er de to hovedtrådene i boken. Handlingen drives fram av et bredt persongalleri, noen av dem vil leserne kjenne igjen fra forrige bok.
Blant personene er også meglere som handler klimakvoter.
– De representerer den grønne grådigheten. Etter Kyoto-avtalen vokste denne bransjen opp som en bønnestengel. Mange ville ha et sugerør ned i pengestrømmen. I dag mener mange at strategien med klimakvotehandel er totalt feilslått. Vi kjøper klimakvoter i steden for å starte prosessen med å begrense utslippene selv. Norge har vært en pådriver for klimakvoter. Vår agenda er at vi har olje. Det er skrekkelig at vår spesielle agenda kan ha bidratt til å få verden inn på et feil spor, sier Grønner.

Politisk

– Som individer merker vi i dag knapt at det er klimakrise i vår egen hverdag. Men i-landene må begynne å sette inn tiltak og begrense utslipp. Så fort som bare det, sier forfatteren.
Han mener politikerne tenker altfor kortsiktig.
– Politikerne er bare opptatt av å bli gjenvalgt, og tør ikke ta upoulære beslutninger. Sånn sett er demokratiet lite forenlig med å løse klimakrisen. Nå begynner Obama også, med karbonkreditter, sier Grønner.
– Dette er en politisk bok?
– Ja. Det var jo en debatt i sommer hvor man etterlyste kritiske og politiske bøker. Denne er begge deler, sier forfatteren.

Spenningsroman

Forlaget kaller boken en spenningsroman. Forfatteren understreker at det ikke er en krim.
– Krimsjangeren i dag er temmelig urealistisk. Hvor er de politifolkene som oppklarer mord etter mord? Mine politifolk får ikke løst forbrytelsene på grunn av overtidsnekt, sier Grønner.
Forfatterens sønn Oscar Grønner, som er student på kunsthøyskolen, har laget omslaget til boken.
– Det er det jeg er aller mest stolt av, smiler Erik Grønner.