«Vær snill med dyrene»

Forfatter: Monica Isakstuen

Forlag: Tiden forlag,

208 sider

Roman

Med «Vær snill med dyrene» har Bragepris-nominerte Monica Isakstuen fra Fredrikstad skrevet en roman som kommer til å bli stående som ett av de sterkeste bidragene i årets bokhøst.

For Isakstuen skrevet sterkt, sårt, ordknapt og likevel så beskrivende om den vanskelige tomheten etter skilsmisse. Denne vesle perlen av en roman handler om en liten familie på tre som går i oppløsning og hva som skjer i kjølvannet av at skilsmissepapirene er signert.

Hun skildrer tomheten, sårheten og den splittede hverdagen og de irrasjonelle tankene opplevd av mor Karen med kortklipte fortellergrep nærmest etter innfallsmetoden.

Det gir oss en følelse av å kikke inn i noe ekte. Isakstuen er ordknapp. Sidene fylles ikke opp med unødvendige ord. Men for en sårhet! Og det er så gjenkjennelig.

Hun behandler tematikken med en nerve og ekthet som jeg sjelden har opplevd i norsk samtidslitteratur. For hvor skal barna bo når mor og far går hver til sitt og hvis man er mor den ene uken, hva er man da i den andre? Isakstuen berører tematikken på en smertefull, men treffende måte. Og det gjør «Vær snill med dyrene» til en bok vi alle bør lese i høst.