Krigsseiler-serie i boks - nå starter jakten med å finne Michelets hovedperson

Forfatter Jon Michelet er tildelt Norsk Sjøoffisersforbunds Hederspris.

Forfatter Jon Michelet er tildelt Norsk Sjøoffisersforbunds Hederspris. Foto:

Torsdag morgen kom nyheten om at Larkollen-forfatter Jon Michelets krigsepos, «En sjøens helt», blir TV-serie med et budsjett på svimlende 150 millioner kroner. Og nå har jakten på å finne ut hvem som skal spille Michelets skogsmatros startet.

DEL

VG skriver at produsent John M. Jacobsen nå går bredt ut for å finne den perfekte 15–16-åringen til å spille Halvor Skramstad i serien som ligger an til å bli tidenes dyreste NRK-TV-serie noensinne.

Jaobsen sier til VG at de ikke kunne caste noen roller før de fikk klarsignal og budsjettet på plass. Nå kommer de til å bredt ut for å få folk til å melde seg til rollen som Skramstad.

Og det er ikke noe krav med skuespillererfaring.

Ser etter uerfarne 15-16-åringer

– Vi vil lete blant folk vi ikke har peiling på, se på gutter som ikke har stått på en scene eller foran et kamera før. Vi kommer til å se på ungdomsskoleelever og amatørteaterskuespillere. Her må vi blåse høyt i hornet, sier John M. Jacobsen til VG.

Han tror skuespilleren som skal spille Halvor Skramstad bør være helt ned i 15–16-årsalderen.

Hovedperson Skramstad var 18 år da han seilte ut og han blir eldre i takt med bøkene. Ettersom folkene bak serien om «En sjøens helt» håper å lage flere sesonger, må de også finne en som, og blir eldre med bøkene. Vi tenker at hovedrolleinnehaveren vår bør være ung og eldes på samme måte som han gjør i bøkene

– Folk ser eldre ut enn de er på lerret eller skjerm, så her bør vi ideelt caste en 15-åring, sier Jacobsen til VG.

Åtte episoder i første omgang

De planlagte åtte episodene i sesong én av TV-serien er basert på første bok i serien, «Skogsmatrosen» som kom ut i 2012.

Michelets eget forlag Oktober skriver følgende om boka: «En sjøens helt» handler unge Skramstad som reiser fra Rena i skogskommunen Åmot for å ta hyre som lettmatros på Wilhelmsenrederiets linjeskip M/S Tomar.

Det er desember 1939 og verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale.

Om bord i titusentonneren M/S Tomar får Halvor kallenavnet Skogsmatrosen. Mens han seiler kloden rundt, rammer krigen Norge, og handelsflåten får en stadig viktigere rolle på utefronten. I løpet av Halvors første år til sjøs endres verden for bestandig, og Halvor endrer seg med den. Han blir en krigsseiler.

Jon Michelet

Jon Michelet (1944-2018) var forfatter, avisredaktør, lokalpolitiker, fagforeningsstyremedlem og TV-programleder. Han bodde i Larkollveien som barn, flyttet tilbake til det samme huset i 1986 og bodde der siden.

Som forfatter er Jon Michelet en av Norges mest populære, kritikerroste og produktive.

De siste årene opplevde han en eventyrlig suksess med romanserien «En sjøens helt».

De første fem bøkene i serien om krigsseilerne har solgt i over 750.000.

Artikkeltags