- Mossinger bør begynne å applaudere Moss

 Widar Salbuvik (fra venstre), styreleder Inger-Lise Skarstein i Norsk Kulturarv, Gunn Salbuvik, Erik Roth Nilsen og i bakgrunnen direktør Grete Horntvedt i Norsk Kulturarv under prisutdelingen i går.

Widar Salbuvik (fra venstre), styreleder Inger-Lise Skarstein i Norsk Kulturarv, Gunn Salbuvik, Erik Roth Nilsen og i bakgrunnen direktør Grete Horntvedt i Norsk Kulturarv under prisutdelingen i går. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Først klappet Widar Salbuvik for gjev utmerkelse til Refsnes Gods i går. Etterpå delte han sine tanker om byens stusslige selvbilde.

DEL

I går formiddag tok Salbuvik imot Norsk Kulturarvs anerkjennelsen Olavsrosa på vegne av Møllebyen.En snau time senere tok kona, hotelldirektør Gunn Salbuvik, imot den samme rosen på vegne av Refsnes Gods.

Sammen med Hafslund hovedgård er Salbuviks og Moss’ Møllebyen og Refsnes Gods de eneste i Østfold som har fått utmerkelsen.

Del på Facebook

Forbasket dårlig

– Denne byen er så forbasket dårlig til å løfte fram det som er positivt, sa Widar Salbuvik til de 50–60 årsmøtedelegatene fra Norsk Kulturarv da han ønsket velkommen til Godset.
Kun avbrutt av en bedre lunsj fortalte Salbuvik litt om Munchs liv i Moss og om kunstsatsingen på Refsnes Gods. Erik Roth Nilsen (Ap) steppet inn for en travel ordfører og fortalte om Moss og konventionen.

Vær stolt! I

Vanity Fair-salen sa Salbuvik til årsmøtedelegatene:
– Det er mye som er underkommunisert i denne byen. Hvis 30.000 mossinger hadde vært stolte av byen sin, så hadde Moss hatt 30.000 ambassadører. Det hadde vært uslåelig!
Etter å ha blitt både takket og gratulert av årsmøtedelegater på vei hjem, utdypet han overfor Moss Avis:
– Folk som forteller at de kommer fra Moss, legger på en forklaring om hvorfor det er slik. I motsetning til bergensere, som sier hvor de kommer fra med en mine som forteller at de synes synd på alle som ikke er fra Bergen. Og nå har til og med Drammen begynt å få patriotisme. Moss må for svingende også komme dit!

Wow! for Moss

– Refsnes Gods har utallige prominente gjester i løpet av et år. Og jeg slipper ingen sjanse fra meg til å presentere byen. Jeg opplever at gjestene sier wow! Fordi virkeligheten er bedre enn mossingers inntrykk av den. Hvilket for så vidt er fint, for det er enklere å forandre folks inntrykk enn å forandre virkeligheten, sier Salbuvik og fortsetter:
– Fjorden, Vansjø og naturen. Alt vi kunne be Vår Herre om, har vi fått her i Moss. Men klarer vi å få noe fornuftig ut av det? Satsingen på grunnskolen i Moss er fabelaktig, i kulturen er det alle muligheter for å både observere og delta. Dette må vi løfte fram. Men vi får det ikke til før folk i Moss tar inn over seg at Moss reelt sett er et strålende sted.

Ensom ambassadør

– Av og til føles det litt ensomt å fremme Moss. Mange gjør mye positivt, men vi sitter på hver vår tue. For meg er det å fortelle om alt det flotte ved Moss markedsføring av hotellet. Men jeg forteller 10 prosent om hotellet og 90 prosent om Moss, anslår Salbuvik.
– Hva skal til for at mossinger skal bli stolte av Moss?
– Det kan jo starte med at du formidler at vi har fått Olavsrosene, smiler Salbuvik skjevt. Han er ikke utelukkende tilfreds med Moss Avis.
– Jeg er helt sikker på at byens utvikling er avhengig av det forslitte uttrykket «omdømme». Greier vi å trekke tilbake folk som har flyttet ut for å studere? Ingredienser for å trekke mennesker og virksomheter til Moss er estetikk, servicetilbud, kulturtilbud og omdømme. Og min nøkterne analyse er at ting er godt på stell, veldig mye er riktig og bra i Moss. Men vi greier ikke å formidle til verken oss selv eller omverdenen hvor bra Moss faktisk er, sier Widar Salbuvik.

Del på Facebook

Hva synes du mossinger bør være mest stolte av? Delta i nettdebatten nedenfor:

Artikkeltags