-Jeg synes det er rart at de store ulykkene i verden ikke påvirker evnen til å tenke langsiktig. Det gjelder også oss her i Norge, som bare satser på olje. Den tar jo slutt en dag. Kunne vi ikke heller satset på for eksempel fisk, sier skuespilleren Anneke von der Lippe.

Del på Facebook

Lørdag gjestet hun Møllebyen litteraturfestival sammen med Ole Johan Skjelbred og Erlend Vetleseter, og sammen fremførte de teksten ”En bønn for Tsjernobyl”, skrevet av journalisten og forfatteren Svetlana Aleksijevitj.

Intervju

De tre skuespillerne ga stemme til menneskene Aleksijevitj har intverjuet etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.
-Det er en sterk test, og den skiller seg fra resten av festivalen fordi det er en dokumentar, sa Anneke von der Lippe, som gledet seg til å ta festivalen i nærmere øyesyn etter å ha bidratt selv.
-Dette ser ut som et fint prosjekt, sa hun.

500 personer

-Vi hadde besøk av Svetlana Aleksijevitj på torsdag. Hennes prosjekter kan kalles stemmeromaner. Hun intervjuer 500 personer før hver bok, og bruker 7 - 10 år på å gjøre arbeidet ferdig. Hun samler inn et stort materiale og sliper det ned til detaljer ikke en gang Dostojevskij ville klart å finne på selv. Hun mener også  at krigen er mennenes prosjekt, derfor er hun opptatt av å få fram kvinnenes stemme, sa konferansier Agnar Lirhus.

Krigslogikk

Andre som leste på lørdag ettermiddag var Malin Kivelä og Anne Bøe.

-Anne Bøe ble invitert til festivalen fordi hun i 2001 ga ut ”Krigslogikkene” , som ble skrevet rett etter angrepet på World Trade center. Det var interessant i forhold til vårt tema krig og fred, sa Agnar Lirhus.

Les mer fra Litteratufestivalen i Møllebyen

Del på Facebook