Kulturministeren tok nesten av

Anniken Huitfeldt ser for seg hvor Edvard Munch malte auladekorasjonene ved Nedre Ramme. Fra venstre Ingrid Sihem Matre, Ina Johannesen, Munir Jaber, John Ødbehr, Stefan Docksjö og Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt ser for seg hvor Edvard Munch malte auladekorasjonene ved Nedre Ramme. Fra venstre Ingrid Sihem Matre, Ina Johannesen, Munir Jaber, John Ødbehr, Stefan Docksjö og Anniken Huitfeldt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

«Helt magisk» og «jeg kommer helt sikkert tilbake neste år», sa kulturminister Anniken Huitfeldt på Ramme lørdag. Penger ville hun derimot ikke love.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Petter Olsen er i ferd med å bygge hotell og kunstmuseum på Ramme i Hvitsten, med penger han fikk da han solgte Skrik i New York i mai for mellom 600 og 700 millioner kroner.

Olsen var lørdagsgjest i NRK Dagsrevyen lørdag kveld, sto fram i VG samme dag og han «fikk» et hovedoppslag i Dagens Næringsliv om nabokrangelen i området.

Lørdag fikk gården hans også besøk av kulturminister Anniken Huitfeldt, som ble vist Nedre Ramme og Kullebund i vannkanten, hvor Munch malte, hun fikk hilse på skuespillerne i Shakespearefestivalen, ble orientert om Petter Olsens planer for utbygging og fikk vandre gjennom Havlyst.

Offentlig-privat samarbeid

– Jeg visste at det var fint her. Men det er jo helt magisk, sa Huitfeldt entusiastisk til Moss Avis på vei opp mot bilen mot slutten av besøket.

Allerede i vinter varslet Petter Olsen at det offentlige må inn på driftssiden for museet, som vil kreve betydelige sikkerhetsforanstaltninger, dersom museet skal være åpnet for allmennheten.

– Hva tenker du om et offentlig-privat samarbeid her, spurte Moss Avis Huitfeldt.
– Vi har en veldig god tradisjon for det i Norge, med større private museer og gallerier som er blitt offentlige, svarte Huitfeldt, og trakk fram Astrup Fearnly Museet som et eksempel.

– Blir det et offentlig-privat samarbeid her på Ramme?
– Ja, det kommer, svarte statsråden.

Nyheten storgledet Petter Olsen, men etter et par timer på moss-avis.no fikk vi statsråden på tråden.

– Samarbeid må vi ha, men hva det betyr må vi komme tilbake til. Jeg svarte ja til et samarbeid mellom Petter Olsen, Nasjonalgalleriet og Munch-museet, presiserte Huitfeldt.

– Altså ikke «ja» til driftsmidler til museet på Ramme?
– Nei, det er et budsjettspørsmål.

Det offentliges tur

– Jeg legger flere hundre millioner kroner i dette prosjektet, og nå er det det offentliges tur til å komme på banen, kommenterer Petter Olsen.

– Vi bygger i høyt tempo for å stå klare for å kunne huse jubileumsutstilling med bilder Munch malte på Ramme til Aulaen. Dette blir en del av det offisielle jubileet og mange gleder seg til å se Munchs kunst sammen med hans hjem og arbeidsplass, sier Olsen.

Unikt

Han er forundret over at staten ikke har lagt større ressurser i Munch-jubileet i 2013, og advarer om at Munch-museet er på hælene i forhold til restaurering av Munch-bilder, fordi det ikke har kommet ekstramidler til dette.

Daglig leder ved Ramme gaard, Stefan Docksjö, forteller om panegyriske tilbakemeldinger fra reiselivsarrangører som besøkte Ramme tidligere i år. Å ha urørte og tilgjengelig områder hvor Munch malte, er helt unikt, lød konklusjonen.

Ramme gaard sendte i mai flere søknader om offentlig støtte. Så spørs det når svarene kommer, og hva de lyder...

Artikkeltags