På et gårdstun mellom herredshuset og Kirkebygden skole, står huset som mange snakker om i Våler. Det er huset som har vunnet kommunens byggeskikkpris for 2017.

– Det var veldig gøy. Vi har jobbet veldig hardt gjennom mange sene kvelder. Det var flott at vi fikk prisen og at det har blitt et såpass pent hus, forteller Mailinn Gudøy.

Samboer og tømrer Pål Simensen forteller om mange gratulasjoner etter at prisen ble offentliggjort.

– Det hagler inn. Mange kommer bort og det er en del på Facebook. Bare på butikken nylig fikk jeg ti gratulasjoner. Våler er ikke så stort så det blir litt sånn, sier han.

Jobbet på fritiden

Paret har jobbet mye på fritiden for å reise eneboligen. Da de kjøpte gårdsbruket, hadde det stått brakk i mange år og planen var hele tiden å sette det tilbake slik det var. Det opprinnelige huset på tomta måtte rives, men planen var klar for huset som skulle reises.

– Det var viktig å bygge en type gårdshus som var tidsriktig og passet på et gårdstun. Det er bygd etter sveitserstil, men ikke med altfor mye krims krams. At det passer til stedet var tingen, forteller Pål Simensen.

Det var kulturgruppen Fiin Gammel som foreslo huset til byggeskikkprisen.

- Inspirasjonskilde

I kommunens begrunnelse heter det blant annet at paret har klart å beholde og bygge videre på stedets identitet som småbruk. Bolighuset er sterkt tilknyttet lokalt kulturlandskap. Bruken av mønekors og et flott bislag i husets inngangsparti trekkes spesielt frem. Det vises også til at bygningen kan tjene som inspirasjonskilde.

Det er et Mesterhus Nathalie som er brukt som mal, tegnet om etter parets ønsker, som er grunnlaget for eneboligen.

Det er ikke bare prisen som har vært gode nyheter for samboerparet i det siste. De to er også nybakte foreldre til en liten jente. Selv om det gjenstår litt arbeid, blir det nok et rolig tempo den nærmeste tiden.

– Nå håper vi på en fin sommer. Vi har litt igjen, men det er ikke noe hastverk. Vi tar det i tempoet vi har lyst til, sier Mailinn Gudøy.

Videre arbeid på bruket går blant annet på uteareal og en gammel låve.