Trekker seg to dager før operaforestilling: – Orkesteret hadde ikke fortjent dette.

Hydrogenfabrikken: Den store, gamle industrihallen på Øra skal nå brukes til annen virksomhet, men også kunst.

Hydrogenfabrikken: Den store, gamle industrihallen på Øra skal nå brukes til annen virksomhet, men også kunst.

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag skulle musikere fra Oslo Operafestival sammen med Østfold Symfoniorkester fremføre Verdis «Rigoletto» på Hydrogenfabrikken. Nå trekker proffene fra Oslo seg og orkesteret fortviler.

DEL

«Ikke musikalsk forsvarlig med én enkelt samlet orkesterprøve for å fremføre en to timer lang operaforestilling» skriver styret i Oslo Operafestival i en pressemelding sendt ut onsdag ettermiddag.

Oslo Operafestival skulle etter planen sette opp Verdis berømte opera, Rigoletto, i Moss, Fredrikstad og Oslo nå i oktober. Alt i samarbeid med Østfold Symfoniorkester.

Det er misnøye med gjennomføring av øvinger som ligger bak beslutningen om å trekke seg.

– Nå som vi skriver 19. oktober og skulle hatt generalprøve i morgen, har et samlet orkester fortsatt ikke øvd på å spille hele operaen.

Beslutningen fra Oslo Operafestival slo ned som en bombe i orkesteret.

– Både vi i ledelsen og dirigenten av orkesteret har følt at vi har hatt bra kontroll. Vi har jobbet veldig mye, og det er det som gjør at vi blir så lei oss over at det blir avbrutt, sier en nedbrutt Ole Hermann Huth, administrativ leder i symfoniorkesteret, som fikk melding om avlysningen klokken 23 tirsdag kveld.

Han skjønner ikke helt begrunnelsen til Oslo Operafestival, selv om han innrømmer at det har vært frafall i orkesteret under prøvene med operafestivalen.

– Det som ligger i et amatørorkesters natur er at vi har en utfordring med å få samlet folk på alle prøver. Det har vi vært tydelige på fra første møte, sier Huth. Han anslår et gjenomsnittlig frafall på fire-fem personer på prøvene.

Oslo Operafestival opplyser i pressemeldingen at de allerede for fire uker siden ytret bekymring over at ikke alle medlemmene i orkesteret var på plass under prøvene.

–Mandag ba vår festivalsjef orkesteret om å arrangere en ekstra prøve onsdag kveld og tilbød seg også å betale for å skaffe fire ekstra musikere slik at orkesteret ble styrket. Operafestivalen fikk bare en kort beskjed om at den ekstra prøven ikke lot seg gjennomføre, heter det i pressemeldingen.

– Etter Oslo Operafestivals erfaring er det ikke musikalsk forsvarlig med én enkelt samlet orkesterprøve for å fremføre en to timer lang operaforestilling. Oslo Operafestival ser dessverre ingen annen løsning enn å trekke seg fra samarbeidet med Østfold Symfoniorkester for denne gang, både av hensyn til sangerne og ikke minst til publikum.

Huth mener imidlertid orkesteret ville klart seg bra.

– Vi mener vi kunne gjort dette med et bra resultat, sier Huth, som dog forteller at han fikk negative tilbakemeldinger over resultatet etter et seminar i helgen, som også ble holdt med frafall i rekkene.  

– Hvor mange billetter er solgt?

– Det er få forhåndsbestilte billetter i Østfold. Mye av vårt billettsalg er basert på salg i døra. Hvis det er billetter som er betalt, så må vi selvsagt får gjort opp det. Men det viktigste i dag har egentlig vært å få stoppet avtaler, få gitt beskjed til orkesteret og innleide musikere, sier Huth.

Han har foreløpig ikke oversikt over hvor mye orkesteret har tapt økonomisk.

Artikkeltags