House of Foundation har truffet nesten skremmende perfekt med timingen, når de i morgen innleder en ny æra.
Heretter skal huset ha kunstutstillinger som en av de mange faste postene på programmet.
Og blant de drøye 70 kunstnerne som meldte sin interesse for å stille ut, ble den postindustrielle Jan-Erik Beck plukket ut til å være første utstiller.
Samtidig han monterer og klargjør utstillingen på sørsiden av Mosseelva, kommer beskjeden fra nordsiden: Peterson Paper er konkurs.

Skam og skandale

– Pengeintensiteten i samfunnet er blitt så høy. Vi ser det på Glassverket, hvor jeg synes at både Skomakergården og en del av veiløsningene fra fabrikktiden burde vært beholdt. Da hadde folk hatt mye mer glede av området i dag, sier Beck, som er mannen bak det gamle industritannhjulet som pryder rundkjøringen nederst i Helgerødgaten på Jeløy.
– Løsningene som ble valgt på Glassverksområdet mener jeg er litt symptomatisk for byens holdning overfor det som ligger i veien for vedtatte framskritt. At Skomakergården ble reve, mener jeg fortsatt at er både en skam og en skandale.

Stige opp, grave ned

Han sier at han ikke ser noe galt i at folk tjener penger, men mener likevel at dette aspektet ikke må få styre prosessene fullt og helt.
På House of Foundation viser han blant annet et hull i bakken og en ødelagt stige. Innsikt kan skaffes både ved å grave seg ned og ved å klatre opp mot et overblikk. At stigen er ødelagt har å gjøre med tanken om at en aldri kommer tilbake til det samme utkikkspunktet mot livet som før.
En relieff med materialer fra kulelageret til de gamle kranene på Moss Verft og med stålrør fra dagens Akers Solutions er også på plass.

Verdt å blø

Det er også en skulptur Beck har kalt «Lets get the hell out of here». Selv ser han eurotegnet og spisse blader som eter opp det som er inni skulpturen. Treffende nok er dette en slags oppfølger av skulpturen «Papirarbeideren» som han laget til Ranheim, hvor søsterbedriften til Peterson Paper i Moss, ligger.
– Jeg håper Moss tar bedre vare på industriminnene på Peterson-området enn de gjorde ved Glassverket, sier Beck.
Han kaller sin utspill kjærlige spark til Moss, som han flyttet til i 1988 og er svært glad i.
– Jeg får vel leie billige lokaler hos Peterson nå, slik jeg fikk på Moss Verft og nå får ved bryggeriet. Og jeg setter stor pris på å få stille ut her i House of Foundation. Jeg er full av beundring for dette prosjektet, med litteratur, musikk og kunst. House of Foundation gir meg tro på at det er verdt å ofre enda litt mer blod på kunsten min i denne byen.