Ny plate inspirert av "Stranger Things"

DBUB skal spille mye i Europa i år. Fra venstre: Sebastian Ulstad Olsen, Preben Sælid Andersen, Ole Nesset, Even Rolland Pettersen og Stian Gulbrandsen.

DBUB skal spille mye i Europa i år. Fra venstre: Sebastian Ulstad Olsen, Preben Sælid Andersen, Ole Nesset, Even Rolland Pettersen og Stian Gulbrandsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Netflix-serien «Stranger Things» har vært en inspirasjon for Death By Unga Bungas nye album, «So Far So Good So Cool» som slippes fredag.

DEL

Kort oppsummert kan man si at mossebandet i løpet av sin ti år lange karriere har beveget seg fra 1960-tallet til ’80-tallet rent musikalsk. Og frontmann og vokalist, Sebastian Ulstad Olsen er ikke uenig.

– Det skjer utrolig mye spennende med unge band i USA om dagen, hvor de bruker gamle referanser uten å bli som sine «harry onkler» på femti år. Det har vi også latt oss inspirere av. Vi har for eksempel lagt bort orgelet for godt, og i stedet hentet frem synthesizer, forklarer Sebastian – som fyller 27 år på søndag.

Selv om gutta i Death By Unga Bunga (DBUB) stadig er i 20-åra, har de latt seg inspirer til den nye plata av musikken og miljøet i en TV-serie som utspiller seg et tiår før de ble født.

– Netflix-serien «Stranger Things» og soundtracket fra serien har helt klart vært en inspirasjon. Det er utrolig mye kul musikk der. Vi har helt klart hentet inspirasjon fra 80-tallets hårmetall og koblet det med våre andre referanser, innrømmer Sebastian.

Også videoen til «Soldier» fra den nye plata har klare referanser til 80-tallet, hvor Sebastian og resten av bandet forsvinner inn i et årgangs-videospill. Og nok en gang lurer «Stranger Tings» i bakgrunnen. 

I øvingslokalet

Det nye albumet «So Far So Good So Cool» er det første hvor kvintetten selv har hatt full kontroll på alt, fra innspilling til ferdig mikset plate. De har både spilt inn og produsert alt selv med gitarist Preben Sælid Andersen bak spakene.

– Preben har blitt såpass flink teknisk at vi har spilt inn hele plata i øvingslokalet, men vi har mikset sammen med Erlend Mokkelbost i hans studio. Det har blitt et helt klart tøffere lydbilde med høyere gitarer og lavere vokal. Personlig synes jeg at folk må skitne til musikken sin litt mer, og det har vi gjort på den nye plata, konkluderer Sebastian.

Nytt av året er bruk av synthesizer, men Sebastian ser ikke for seg at det vil prege lydbildet på konserter.

– Kanskje tar vi med en gjeste-keyboardist på enkelte konserter, men det er alt, sier han.
 

Hektisk 2017

Tiden etter den man kanskje kan kalle den virkelige gjennombruddsplata, «Pineapple Pizza» som kom i 2016, har bandt brukt til utstrakt turnering. De har spilt i nær sagt hver avkrok av Norge på små og store festivaler og klubber, men vel så viktig var de 34 konsertene de gjorde i USA i fjor. Først med egen turné fra kyst til kyst, og siden som oppvarmere for de Nord-Irske punklegendene Stiff Little Fingers i fjor høst. 

– Hver gang vi går på scenen har vi som mål å gjøre en bedre konsert enn den forrige. Det må man ha hvis det skal være noen vits. Det var helt utrolig å se Stiff Little Fingers, som har holdt på med dette på heltid siden 70-tallet hver kveld. Målet vårt var å «ta» noen av deres fans hver kveld, og da måtte vi gjøre en bra jobb dag etter dag. Men det kanskje største høydepunktet i fjor var den første den utsolgte konserten vår i Brooklyn, hvor vi sto øverst på plakaten. Det var helt vilt med 2-300 kids som hadde kommet for å se bare oss, oppsummerer vokalisten.

Selvironi

Men det er ikke alle i USA som umiddelbart tar mosseguttas utstrakte bruk av humor, og ikke minst selvironi. I forbindelse med utgivelsen av den nye plata har bandet som vanlig kjørt flere stunt på sosiale medier. Ikke alle tar humoren.

– Jeg føler at vi egentlig tuller med alt, bortsett fra musikken. På scenen kysser vi hverandre mye og ofte. Det har gitt seg utslag i at mange i USA har kommet og gitt oss og ros for at vi står fram som et homoband. Jeg er helt klart for åpenhet og flere åpne homofile i rocken, men vi er altså ikke homofile selv om vi kliner på scenen, gliser Ulstad Olsen.  

At de tidvis fremstår i overkant nerdete er også et helt bevisst valg, skal vi tro vokalisten.

– Vi har veldig mye gøy med å lage små videoer og legge ut tekst og bilder om oss selv på sosiale medier, innrømmer han.  
 

Hjem til jul?

Mens fjoråret ble brukt til å primært å få et fotfeste i USA, og sikre spilling på amerikansk radio, kan Sebastian avsløre at de i år vil bruke mer tid i Europa. DBUB begynte karrieren med heftig turnering i Syd-Europa, men har de siste årene spilt mer sporadiske konserter på kontinentet.

– Det er ikke så mye jeg kan si ennå, men vi skal satse på Europa i år. Først en runde før sommeren og så nye runder på høsten. Det vil bli en blanding av oppvarmingsjobber for større artister og konserter hvor vi står øverst på plakaten, sier 26-åringen.

Men noen mossekonsert kan han ikke love med det første.

– Kanskje til jul, hvem vet. Det var i alle fall ekstremt gøy å spille på Tivoli i fjor, smiler Sebastian Ulstad Olsen.

Artikkeltags