Rygge bruker minst penger på aktivitetstilbud til barn og unge

FORNØYDE: I følge Kostra-tall bruker Rygge kommune minst penger på aktivitetstilbud til barn og unge. Men denne gjengen er fornøyde. Fra venstre: Elinor Lerbukt, Lily Nguyen, Sumama Iqbal, Jeanette Sandberg, Pelle Skavhaug og Kristian Tveter.

FORNØYDE: I følge Kostra-tall bruker Rygge kommune minst penger på aktivitetstilbud til barn og unge. Men denne gjengen er fornøyde. Fra venstre: Elinor Lerbukt, Lily Nguyen, Sumama Iqbal, Jeanette Sandberg, Pelle Skavhaug og Kristian Tveter. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tre kroner pr innbygger. Det er det Rygge kommune bruker av penger på aktivitetstilbud til barn og unge. Snittet i Norge er 148,80 kroner.

DEL

Den totale summen er 47.241 kroner, om man tar utgangspunkt i 4. kvartals befolkningstall, som SSB leverer.

Til sammenligning bruker Råde kommune 225 kroner pr innbygger på samme post. Snittet i Norge er 148,80 kroner og snittet i Østfold er høyere –  160,90 kroner.

Kommunalsjef for oppvekst og kultur i Rygge kommune, Lars Gjemmestad, forteller at hovedgrunnen til at tallene til Rygge er så lave, er at kommunen ikke har fritidsklubber.

– Vi har ingen fritidsklubber og har ikke hatt det på mange år, noe som er en politisk prioritering. Siden vi ikke har ansatte som drifter dette bruker vi også lite penger på det, sier Gjemmestad.

– Ikke fått det til

Hans Jørn Rønningen, gruppeleder for Rygge Arbeiderparti, forteller at Rygge ikke har «fått til» fritidsklubber.

– Det er en erkjennelse over tid at vi ikke har fått fritidsklubber i kommunen til å fungere. En ting er å lage et tilbud, men en annen ting er å få det til og få ungdommer til å ville være der, sier han.

– Vi har sett at ungdommene drar nordover og benytter seg av tilbudet som er i Moss. Kanskje har ikke suget etter tilbudet vært der hos ungdommene i kommunen vår, spør han seg.

Sparer penger på frivillighet

Gerd Louise Molvig, leder av hovedutvalget for oppvekst og kultur, forteller at hun er veldig klar over at Rygge bruker lite penger på dette. Hun har derimot ikke dårlig samvittighet for det.

– Jeg er trygg på at ungdommene i kommunen vår har et godt tilbud likevel, sier hun.

Molvig peker på det frivillige arbeidet som legges ned i de ulike organisasjonene i Rygge.

– Det aller viktigste for ungdommene i kommunen vår er det frivillige arbeidet i lag og foreninger. På grunn av det, og at vi har ferieklubb, mener jeg at Rygge-ungdom ikke har et dårligere tilbud enn i andre kommuner selv om vi bruker langt mindre penger, sier Molvig.

Hun peker på at kommunen ved budsjettet i fjor valgte å bevilge mer penger til ferieklubben, samt penger som skal brukes på ungdommene ved Rygge ungdomsskole.

– Vi gir også penger til lag og foreninger, som søker om det, sier Molvig.

– Kommunen sparer mye penger på at det frivillige arbeidet er så bra?

– På en måte gjør vi jo det. Jeg synes det er veldig flott at vi har så mange som stiller opp frivillig. Dessuten tror jeg det er viktig for ungdommene våre å møte disse menneskene som stiller opp på frivillig basis og lærer av dem, sier hun.

Savner ikke så mye

– Vi er enige i at tilbudet i Rygge er lite, men vi har det bra i hverdagen, vi savner ikke så mye og synes det er greit, sier ungdommene som Moss Avis har samlet for å kommentere aktivitetstilbudet til kommunen.

– Det er jo litt mer tilbud i Moss, så kanskje det blir bedre når kommunene skal slå seg sammen. Busstilbudet i helgene burde vært bedre, da hadde det vært lettere å møtes, mener de.

Ungdommene går i 10. klasse ved Rygge ungdomsskole. Jeanette Sandberg spiller fotball i Rygge IL, Elinor Lerbukt er aktiv i Moss Kunstløpklubb og Kristian Tveter trener på treningssenter. De andre elevene er ikke med på noen aktiviteter.

– Vi går til hverandre og snakker og koser oss, sier Lily Nguyen. Vi kan se på en film og noen ganger går vi på kafé.

UNGDOMMER: Fra venstre: Pelle Skavhaug, Kristian Tveter, Jeanette Sandberg, Lily Nguyen, Elinor Lerbukt og Sumama Iqbal.

UNGDOMMER: Fra venstre: Pelle Skavhaug, Kristian Tveter, Jeanette Sandberg, Lily Nguyen, Elinor Lerbukt og Sumama Iqbal. Foto:

– Det blir en slags «gruppering», mener Kristian. De du er sammen med på skolen er du også sammen med ellers.

– Ja, man holder seg til de man er komfortable med, skyter Pelle Skavhaug inn.

– Mange av gutta spiller fotballspillet Fifa på internett og snakker med hverandre der.

– Ja, man kan være sosiale sammen selv om man ikke er sosial, hvis du skjønner, kommenterer  Kristian. Og på sommerstid finner vi ofte en fotballbane og spiller sammen med venner.

– Men ville en ungdomsklubb bli brukt?

– Hvis man hadde hatt et sted å møtes kunne man nok truffet flere og fått nye venner. Det spørs litt på opplegget og hvem som kan være der, det må være på premissene til dagens ungdom.

– Det kan ikke være ludo-spill og dansing og høy musikk, mener ungdommene.

– Hvis jeg hadde vært litt yngre hadde jeg nok savnet en ungdomsklubb, sier Pelle.

– Vi hadde Bomba på Øreåsen, men den ble lagt ned for noen år siden. Der var det kjempegøy og alle var jo der.

Artikkeltags