Samspillbandet runder 25 år denne våren, og søndag holder den populære gruppen jubileumskonsert på Rygge ungdomsskole, med Torgeir & Kjendisene som gjesteartister.

Alt går på skinner i det livskraftige bandet. Bortsett fra at de for tiden ikke har mulighet til å ta inn flere bandmedlemmer.

– Det er vanskelig og vondt å måtte si nei når pårørende til interesserte tar kontakt og spør om det er mulig å få være med, sier Hege Braathen, som har datteren Helle i bandet.

Ønsker flere frivillige

– Men vi har dessverre ikke kapasitet til å ta med flere enn de rundt 20 vi har i bandet i dag. Skal vi ha med flere, må vi først ha flere frivillige til å hjelpe til med tilrettelegging, sier Hege Braathen, som er én av 12–13 personer i styret i det populære bandet.

6–7 frivillige stiller opp på hver eneste onsdagsøvelse som musikere og veiledere.

– Vi tar gjerne imot flere frivillige. Vi kan ikke tilby betaling, ingen hos oss får penger. Men stemningen er helt spesiell. Er du sliten en dag, er dette stedet å komme. Her får du energi bare av å komme innenfor døra, smiler Braathen.

Stolt Torgeir

Omtrent det samme sier Torgeir Hansen etter sist onsdags øvelse med Samspillbandet hos Personalpartner i Carlbergveien i Rygge.

– En herlig gjeng! Veldig artig å få gjøre noe sammen med dem, og jeg er veldig stolt av at de vil ha meg med!

Stemningen sto i taket allerede da Moss Avis ankom noen få minutter ut i øvelsen.

Skjønt én av lederne var ikke helt fornøyd:

– Har dere spist for mye marsipan i påsken? Ertet han «samspillbandittene», og fikk latter til svar. Og straks musikken spilte opp igjen, kom et annet svar – i form av stor innlevelse fra alle hold.

Veteran på trekkspill

Organisasjonen Samspill ble etablert og registrert våren 1993 av ekteparet Bjørn og Unn-Lisbet Hennig-Till, som på den tiden bodde på Dammyr i Våler i Østfold.

Daværende leder i Østfold Musikkråd, Lars Jegleim, ordnet det første øvingslokalet, som var i et klasserom på Ekholt skole.

Og i bandet er det ei som har vært med helt siden starten. Cathrine Borge på 51 år.

«Idas Sommarvisa»

For en som ikke kjenner henne, er det vanskelig å få til en god samtale med Cathrine. Med det vi tør å trekke ut av praten med vokalist og trekkspiller Borge er at hun er på plass hver eneste onsdag, at hun øver litt hjemme i tillegg, og at hun er glad for å se igjen venner og kjente på øvelsene og på konserter. Og dem har det vært mange av opp gjennom.

Catrines favorittlåt er «Idas Sommarvisa» av Astrid Lindgren, ei låt resten av bandet høflig venter med å øve på til intervjuet er ferdig.

Nå gleder Cathrine hele gruppen seg til søndag.

Fullt trøkk

Hege Braathen og Samspillbandet og Torgeir Hansen lover en konsert med rocka stemning, men også med litt roligere låter. 

Uansett blir det en jubileumskonsert med trøkk på Rygge ungdomsskole, og arrangørene håper på stort frammøte.