Moss Spellemannskompani har store ambisjoner foran Norgesmesterskapet, til tross for et generasjonsskifte i gruppen.
–Mandag var vår siste øvelse før avreise, og første gang hele kompaniet var samlet, forteller dirigent Otto Kiss. Ensemblet startet å øve i høst, men flere av musikantene har ikke vært med på samlingene før nå, på grunn av studier.
Årets Norgesmesterskap på Trekkspill foregår i Bø i Telemark førstkommende helg, og Spellemannskompaniet deltar i underholdningsklassen og gammeldansklassen.
– I år består kompaniet av musikere i alderen 5 til 69 år, forteller sekretær Tom Erik Pollen. De fleste kommer fra kulturskolen i Moss/Rygge. Kompaniet deltok i Distriktsmesterskapet tidligere i år, og fikk en fin fjerde plass i underholdningsklassen.
– Vi fikk notene i siste liten, så vi var fornøyde med den plasseringen, sier Pollen. Han forteller også at de sannsynligvis ikke vinner i NM, men håper på en medaljeplass. Repertoaret burde iallfall fenge juryen med sine latinske rytmer; "Argentinsk tango" er ett av stykkene de skal imponere med i underholdningsklassen.
Det blir også tid til sosiale aktiviteter, og de yngste musikantene gleder seg til besøk i badelandet Sommarland og "buskspæll".
– Hehe, "buskspæll" er improvisasjon hvor hvem som helst kan bli med, forklarer Pollen. Og ut ifra øvelsen som pågår i bakgrunn er det ikke vanskelig å forstå at her er det mye kreativitet og spilleglede.
I fjor gjorde dirigent Otto Kiss en liten vri og fikk med Sofie Bjerketvedt på sang. Disse innslagene tok publikum med storm, og både hun og bassist Trond Bull Hansen er med kompaniet i år.