På plass med legendene

Hedersplass: Svein Finjarns mange gull- og sølvplater har fått en prominent plass på veggen hjemme.

Hedersplass: Svein Finjarns mange gull- og sølvplater har fått en prominent plass på veggen hjemme. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Gitaristen Svein Finjarn (69) er kommet i celebert selskap som nyutnevnt medlem av Rockheim Hall of Fame.

DEL

Sammen med Motorpsycho og Karin Krog er den Sons-bosatte gitaristen årets nye Hall of Fame-medlemmer. Det betyr at han har havnet i samme «klubb» som blant andre a-ha, Åge Aleksandersen, Alf Prøysen, Jan Garbarek og Jahn Teigen.

Juryens begrunnelsen for valget av årets nye medlemmer i den eksklusive gruppen kommer først etter sommeren, men selve offentliggjøringen kom forrige.

– Hvis prisen deles ut for utholdenhet i musikkbransjen, så kan jeg forstå juryens valg. Etter hvert så har vel også jeg innsett at jeg har vært ganske sentral i norsk pop og rock de siste femti årene, sier gitaristen som neste år kan feire at det er 60 år siden han første gang sto på en scene.

Anonym gitarhelt

Finjarn har vært bosatt i Son i en årrekke, men lever en ganske anonym tilværelse – gitarlegendestatusen tatt i betraktning. 69-åringen er nok mest kjent for sin karriere i veteranbandet The Beatniks – som fortsatt spiller et par konserter i måneden, og sin fartstid med New Jordal Swingers. Men at han skulle bli valgt inn i Rockheim Hall of Fame kom likevel som en overraskelse.

– Jeg har egentlig aldri hatt noen drømmer eller mål med musikk-karrieren min. Men jeg husker at jeg gjerne ville selge nok plater til å få en sølvplate å henge på veggen og den første sølvplaten fikk jeg med New Jordal Swingers på 70-tallet, forteller han.

Reisevant

Finjarn har hatt musikken som levebrød siden han startet profesjonelt tidlig på 60-tallet, men var samtidig smart nok til å ta en grafisk utdannelse. Noe som har gjort at han kunne spe på en tidvis uforutsigbar musikerlønn.

– Nå er jeg pensjonist, men spiller fortsatt hver uke sammen med The Beatniks. Vi har faste øvinger hver torsdag formiddag i Sarpsborg, smiler gitarhelten under den grånende hårmanken.

På det meste gjorde han 230 konserter i året med New Jordal Swingers, men han er glad den tiden er forbi.

– Jeg nekter å sette meg i en bandbuss for å reise til konserter. Kan jeg ikke ta fly så blir det privatbil eller tog. Dessuten er det slutt på å spille konserter med tre eller fire lange økter hver kvel. Men to-timers konserter går fortsatt greit, konstaterer gitaristen som er en av få nordmenn som kan skilte med å ha spilt på den legendariske, originale, Cavern i Liverpool – hvor The Beatles ble «født».

– Det var med bandet The Blue Secrets i 1965, bekrefter han.

Svein Finjarn

Født 1946. Bosatt i Son

Debuterte på scenen i 1957 og startet sitt første band året etter.

Mest kjent som gitarist i The Beatniks og New Jordal Swingers, men har deltatt på nesten 500 plateinnspillinger, inkludert flere egne soloalbum.

Valgt inn i Rockheim Hall of Fame 2016, hvor ett av kriteriene for å bli valgt er at man skal ha hatt en ekstraordinær karriere som artist og holdt på i minst 25 år etter sin første plateutgivelse.

Artikkeltags