Regionkorps Øst eller RØST er et representasjonskorps for Østregionen. I 2017 ble det kåret til landets beste regionkorps. Her er det musikanter fra Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Selma slapp gjennom nåløyet som den eneste fra Vestby. Til vanlig spiller hun klarinett i Såner Skolekorps.

Slapp gjennom nåløyet

– Det var spillelæreren min som anbefalte meg å prøvespille. Jeg leste litt om det, hørte på korpset på YouTube og synes det så veldig spennende ut, forteller Selma.

For å bli tatt opp er det prøvespill annethvert år.

– Grunnen til at korpset er så unikt er at de er satt sammen av de mest talentfulle og mest engasjerte skolekorpsmusikantene i regionen.

 

Gjennom prøvespill er korpset satt sammen, men denne opptaksprøven er ikke bare en formalitet. Her skal dirigent og musikkonsulent overbevises gjennom en intens økt, samt en samtale rundt motivasjon og engasjement, forteller Mads Myr Munthe-Kaas, Prosjektleder, NMF Øst.

– Jeg var heldigvis ikke så nervøs ved prøvespill, men jeg var spent for det er et høyt nivå på alle som spiller der, forteller Selma.

Mer en bare samspill

Korpset er som et prosjektkorps og regne, da de møtes fire helger i året. Fra fredag til søndag ettermiddag spiller de sammen, før helgen avsluttes med en avslutningskonsert.

– Med det høye nivået forventes det at vi møter forberedt, og instrumentgruppene møtes også utenfor helgene for å ”spille seg sammen”, forteller Selma. 

 

Hun synes dette er morsomt.

– Da øver vi inn det tekniske på forhånd, og kan konsentrere oss om det som er gøy og med selve musikken. Du hører forskjell, vi er mer proff. Det er noe tyngre musikalske utfordringer, forteller Selma.

Prosjektledere kan bekrefte dette.

– Det en målsetting for NMF Øst å gjøre samlingene til noe mer enn bare samspilling. Samlingene har en rød tematisk tråd gjennom valg av repertoar, instrumentalinstruktører, og annet faglig påfyll. I tillegg har vi samarbeidet med tunge internasjonale solister, sier Mads Myr Munthe-Kaas.

Eksempel på dette er Ole Edvard Antonsen og Øystein Baadsvik. De vuk sammen med Lars Erik Gudim stå for den offisielle avslutningen på Musikkorpsenes år i NMF Øst. Det vil skje med en festkonsert i Askim Kulturhus.

 

Publikum var veldig engasjert

RØST avslutter hver kontingent, det vil si annethvert år med en tur. I år reiste de til Ungarn. Turen var også et ledd i 100 års markeringen for korpset. Her spilte de to konserter, hadde båttur på Donau og fikk se byen.

– Fordelen med en slik musikalsk utveksling er at vi møter en annen kultur. Musikk er et felles møtepunkt, men blir tatt imot og utøves på forskjellige måter, sier Selma.

– Hva var høydepunktene fra turen?

– Det må være Formiddagskonserten på Klauzál Hás, Budafok. Det var en veldig god musikalsk konsert. I tillegg synes jeg at konserten i Veszprém ble fin. Da spilte vi med et annet lokalt skolekorps derfra.

– Hvordan ble dere tatt imot av publikum?

– Det var stappfulle saler og publikum var veldig engasjert. De var engasjert på en helt annen måte enn her i Norge. Vi måtte spille ekstranummer. Det er morsomt når du blir så godt tatt imot.

 

Viktig med ”grasrota”

Selma vil gjerne fortsette å spille i Regionkorpset og er klar for nytt prøvespill. Hun har knyttet varige bånd til klarinetten og til korpset.

– Er det ikke mer kjedelig å spille i Såner musikkorps etter slike samlinger?

– Jeg merker det er forskjell, men uansett hvor gøy og ambisiøst det er i RØST så er det viktig at man fortsetter i de vanlige korpsene. Mange sliter med at de eldste slutter.

– Vil du vil anbefale flere å prøvespille i RØST?

– Ja, jeg har lært utrolig mye det ene året jeg har vært med. Nå er jeg klar for nytt prøvespill, avslutter Selma Risvik.
Frist for å søke prøvespill er 10. mai og prøvespill er 18. mai er en av flere prøvespilldatoer. De tilbyr i tillegg flere prøvespill på sommerkurs.