– Jeg må si jeg fikk hakeslepp da jeg leste om Statoil-Hydro fusjonen i avisen rett før jul. Det var jo akkurat det jeg selv hadde skrevet om. Først tenkte jeg at det var dumt, men etter hvert har det gått opp for meg at det egentlig bare er bra. Og etter at opsjonsbråket startet i sommer, har jo ikke akkurat boken blitt mindre aktuell, ler Grønner.

Fritidsprosjekt

For ordens skyld ble manuset til "Brent B" levert forlaget rundt juletider, omkring et halvt år før Hydrotoppenes opsjonsoppgjør havnet på avisenes førstesider og styreleder Jan Reinås fikk "et tupp i ræva" av næringsminister Andersen.
Erik Grønner, som med "Brent B" debuterer som forfatter, er til daglig avdelingsdirektør for Hesselberg Bygg i Moss. Men han har også god kjennskap til offshorebransjen, blant annet som tidligere administrerende direktør ved Rosenberg Verft i Stavanger. Ifølge forfatteren er boken et fritidsprosjekt, som først og fremst er blitt til på diverse hotellrom og flyplasser verden over.

Blod på tann

– For et par år siden deltok jeg på et skrivekunstforum i Møllebyen, og det var da jeg skrev første kapittel. Tidligere hadde jeg bare skrevet litt i russeavisen, men da jeg fikk gode tilbakemeldinger fikk jeg blod på tann. Da satte jeg opp farten, og ved nyttårstider tok jeg mot til meg og sendte manuset til Gyldendal forlag. Der ble det antatt med en gang, smiler Grønner, som er sønn av den legendariske lederen ved gamle Moss Verft, Mikael Grønner.

Spent på reaksjonene

Handlingen i "Brent B" har Grønner lagt til våren 2007, rett etter at et stort oljefunn er gjort i Lofoten.
Statoil har fått en kvinnelig konsernsjef, mens Hydros konsernleder har måttet gå av på grunn av gullkantede opsjoner. I boken lar Grønner leseren også bli kjent med en ung dataekspert og trainee i Statoil, en journalist i Stavanger Aftenblad, en kvinnelig miljøaktivist og en investor som har tjent gode penger på oljefondet.
– Ingen har skrevet en roman fra olje- og gassmiljøet tidligere, så mange vil sikkert synes det er artig å få et innblikk i denne bransjen. Miljøet er lagt tett opp til virkeligheten, men alle navn er fiktive. Foruten politikerne er det ingen som vil kjenne seg igjen, men jeg må si jeg er utrolig spent på hvordan reaksjonene fra bransjen blir, og da spesielt Statoil, sier Grønner.
Ifølge Grønner har tilbakemeldingene fra Gyldendal Forlag vært over all forventning.
Boken er i første omgang trykket i et opplag på 3500, og lanseringsdato er satt til 27. august. Forlaget har også bestemt at "Brent B" skal utgis på lydbok, og har hyret inn skuespiller Øystein Røger som oppleser. Forfatteren selv er nærmest overveldet over forlagets satsning, og legger ikke skjul på at den store interessen gir mersmak.
– Hvis "Brent B" blir en suksess, kommer det definitivt en bok til. Jeg har allerede skrevet 60 sider av det som kan bli en ny roman, avslutter Grønner.
[email protected]
Tlf. 69205022