Tatovør Joakim Olsen til sak mot Skatt Øst

Kroppskunstner Joakim Olsen fra Moss går rettens vei for å få anerkjent sine custom-tatoveringer som kunstverk, noe som dermed skal fritas for moms. – Jeg håper jo å få fjernet gråsonene i dagens regelverk, sier Olsen.

Kroppskunstner Joakim Olsen fra Moss går rettens vei for å få anerkjent sine custom-tatoveringer som kunstverk, noe som dermed skal fritas for moms. – Jeg håper jo å få fjernet gråsonene i dagens regelverk, sier Olsen.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Hadde jeg enda gjort noe feil. Det sier mossetatovør Joakim Olsen, som kjemper for at tatovering skal anerkjennes som kunst. Også av skattevesenet.

DEL

Det siste året har han slåss mot momskravet på 280.000 kroner han fikk av Skatt Øst julaften i 2008. Etter forhandlinger fikk advokatens hans ned kravet til 180.00 kroner før saken gikk til Klagenemda for merverdiavgift. Men bare en av fem i nemnda støttet Olsen, som nå venter på at hans sak skal opp i Oslo tingrett 23. mars.

Nye momsregler

– Jeg føler jeg fronter dette for flere enn meg selv i denne saken. Dette har vært en gråsone i mange år. Hvordan skal man definere kunst, spør Olsen, som i 2002 fikk forsikring fra skattesjefen i Oslo om at unike tatoveringer var momsfritatt.
– Men så skal det ha kommet små endringer i lovverket i 2005 der det står klarere at dersom vi skisser først, er selve tatoveringen en kopi av vårt eget verk og dermed ikke å regne som kunst. Men skissen er nødvendig fordi jeg ikke akkurat kan male over om noe skulle bli feil, sier Olsen. Han er født og oppvokst i Råde og var blant de yngste tatovørene i landet da han startet opp for 18 år siden. – Da var det fire tatoveringssjapper i hele landet. Nå er det nærmere 100, sier Olsen, som har mottatt en 12–13 priser for tatoveringskunstene sine og i tillegg har egne utstillinger med andre arbeider.

Barbiekunst

– Det ironiske er at det defineres som kunst når jeg tatoverer på de gamle Barbie-dukkene til søsteren min, sier tobarnsfaren, som frykter livsverket hans legges i grus om momskravet opprettholdes.
– Det føles urettferdig og diskriminerende. Da kravet kom, ble jeg for første gang i mitt liv fysisk dårlig av et brev. Det er akkurat som om noen setter spørsmålstegn ved alt jeg tror på. Hvor går egentlig grensen for kunst. Hva med grafikere, og oljemalere som lager skisser før de maler, spør Olsen, som legger til at han ikke hadde hatt noe imot å betale moms om alle andre kunstnere betalte moms også. Da måtte jeg dessuten hatt mulighet til å legge momsen på prisene mine. Det har jeg ikke i dag. Og skulle jeg betalt kravet nå, har vi tapt. På mange måter jobber jeg som en oljemaler. Jeg har bare aldri det samme lerretet, sier kroppskunstneren, som har drevet tatoveringsstudioet For evig og alltid i Moss i fem år, etter mange år i Oslo.

– Uvitenhet

Selv om bransjen har eksplodert de siste årene og tatoveringer er blitt mer vanlig, føler Olsen at det fremdeles er mye fordommer og uvitende ute og går.
– Og når det gjelder Skatt Øst, har de ikke engang ønsket å komme ned å se hvordan jeg jobber. De mente de ikke trengte det i denne saken, sier Olsen, som stusser på norsk praksis kontra Danmark.
– I København er det flere av tatovørene som faktisk får kunstnerstipend av den danske stat, sier Olsen.

Artikkeltags