Metalveteraner går tilbake til røttene

Stilsikkert: Det blir tungt og mørkt når black metalbandet Order inntar Tivolikjeller’n fredag kveld.

Stilsikkert: Det blir tungt og mørkt når black metalbandet Order inntar Tivolikjeller’n fredag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I påsken står black metal-bandet Order på hovedscenen under Inferno-festivalen i Oslo, men fredag kveld spiller de i Tivolikjeller’n.

DEL

Bak bandnavnet skjuler det seg tre virkelige veteraner fra den norske metal-scenen, og én førstereis-bassist – Stig «Stu Manx» Amundsen.

– Jeg har ikke hatt så mye forhold til black metal tidligere, men har alltid syntes det låt tøft. Man må på en måte «knekke koden» for å komme inn det, sier Amundsen.

Han har spilt med bandet siden august i fjor, men Order har holdt på noen år.

– For noen år siden fikk jeg en lys ide om å starte et virkelig old school black metal-band. Jeg fikk med meg Rene Jansen fra mitt gamle band Cadaver, og Billy Messiah (vokal) og Kjetil Manheim (trommer) fra det originale Mayhem, sier gitarist Anders Odden fra Råde.

De begynte å øve sammen i 2013, men i desember 2014 døde Jansen.

Internasjonalt

– Vi brukte litt tid på å finne en erstatter for Rene Jansen, og ville ha med en bassist som både var lokal, komfortabel med sjangeren og som ville fungere sosialt, sier Odden.

Siden august i fjor har den nye besetningen øvd i fjøset til Anders Odden i Råde, og konserten på Tivolikjeller’n blir en av deres første før de inntar hovedscenen, sammen med blant andre Mayhem, under Inferno-festivalen i Oslo i påsken. En tradisjonsrik metal-happening som trekker publikum fra hele verden.

– Selv om vi øver i Råde er nedslagsfeltet vårt internasjonalt. Ting har forandret seg fra da vi startet på åttitallet med å sende kassetter rundt i verden. Nå er det Facebook som gjelder, men vi skal allikevel gi ut kassett med Order, smiler Anders Odden.

Røtter

Odden spiller til daglig bass med det største norske black metal-bandet av dem alle, Satyricon. Et band som har vært med på å definere black metal-sjangeren gjennom mange år, men Order går helt tilbake til de opprinnelige kildene når de henter sin inspirasjon.

– For meg startet det på åttitallet med band som Hellhammer, Celtic Frost, Venom og Bathory. Det er også der vi er musikalsk med Order. Vi lager musikk vi er komfortable med å spille og som går tilbake til røttene våre, mener Odden.

Før Order går på scenen fredag skal et annet norsk black metal band spille, nemlig Mork fra Halden. Opprinnelig et enmannsprosjekt, men som på scenen er et fullt band. Mork har nylig gitt ut et nytt album og skal i likhet med Order også spille på Inferno-festivalen i mars.

Artikkeltags