Torpedoen "Bror" kom hjem til Moss og Rygge

Etter mange år på vidvanke er torpedoen «Bror» kommet hjem, sier Erik Fundingsrud (til venstre) , leder i Moss og Rygge Forsvarsforening, og Tor-Arild Thorgersen, som re-tegnet torpedoen.

Etter mange år på vidvanke er torpedoen «Bror» kommet hjem, sier Erik Fundingsrud (til venstre) , leder i Moss og Rygge Forsvarsforening, og Tor-Arild Thorgersen, som re-tegnet torpedoen.

Artikkelen er over 10 år gammel

Med Eilert Thorgersens hjemmelagde torpedo ble en stor flytekran senket på havna i Moss i 1945. Nå er torpedoen "Bror" på plass i Rygge.

DEL

Feiringen av begivenheten fant sted på ukens møte i Moss og Rygge Forsvarsforening (MRFF), med innpå et halvt hundre medlemmer på plass i Rygge Museum.
Under krigen maktet Eilert Thorgersen, i samarbeid med Georg Gornitzka, å konstruere en torpedo i bilverkstedet i Kongens gate i Moss. Med "Passop" klarte de to å senke den store flytekranen "Goliath" ved Værlebrygga.

Ble oppsporet

Det ble også laget en annen torpedo, "Bror". Vi kan ikke dra hele historien. Men etter at torpedoen hadde vært på vidvanke og ødelagt i mange år, klarte Eilert Thorgersens sønn, Trygve, omsider å oppspore "Bror". Og nevøen Tor-Arild Thorgersen tegnet den etter onkel Eilerts anvisninger.
De siste årene har "Mossetorpedoen" befunnet seg på museum i Horten, men nå er den altså på riktig side av Oslofjorden. Og der skal den være.

Gjenåpnet

At "Bror" omsider er trygt hjemme, var ikke den eneste grunnen distriktets forsvarsvenner hadde til å glede seg. Dette var nemlig det første møtet i MRFF, som er resultatet av et nylig inngått "ekteskap" på tvers av kommunegrensen – mellom det som tidligere var separate forsvarsforeninger i de to nabokommunene.
Møtet markerte dessuten gjenåpningen av Moss og Rygge Hjemmefrontmuseum, som holder til i stabburet på Rygge Museum.

På fote

Museet mistet en mengde verdifulle våpen etter et innbrudd høsten 2004. Men nå er man kommet på fote igjen, melder MRFF-leder Erik Fundingsrud – både fordi lokale Milorg-veteraner har donert våpen til museet, og fordi man har mottatt våpengaver gjennom politiet i Oslo og Moss.
Erik Mollatt, styreleder i Rygge-Vaaler Sparebank, nærmest sjokkerte medlemsmøtet med en pengegave fra banken på hele 150.000 kroner.

Sikring

– Pengene kommer godt med. De skal brukes dels på enda bedre og mer effektiv sikring av hjemmefrontmuseet, dels på en modell av den aller første flyplassen i Rygge og dels på en egen utstilling knyttet til Milorgs beskyttelsesoperasjoner i mossedistriktet i 1945, sier Erik Fundingsrud. n

Artikkeltags