Gå til sidens hovedinnhold

Tysk ungdom ut av stillheten

Artikkelen er over 13 år gammel

– Min generasjon var uten sang etter krigen. Men mine barn synger.

Det sa den tyske dirigenten Matthias Bender da han 1. påskedag kom fra Berlin til Såner kirke med gospelungdomskoret The Spirit Singers.
– Etter Den andre verdenskrig ble tyske sanger ansett for å være nazisanger. Derfor vokste jeg og min generasjon opp uten å synge. Det tok 20–30–40 år etter krigen før tyske barn og unge sang igjen, sa Bender.

Sterke struper

De 15 unge tyskerne som holdt konsert i Såner kirke, sang med glede, innlevelse og styrke – men utelukkende på engelsk denne ettermiddagen.
– Beatles var blant dem som fikk tyske ungdommer til å synge igjen, sa milde Bender, hvorpå koret vartet opp med låten "Michelle".
The Spirit Singers sang nemlig ikke bare spirituals som "Going down to the river to pray" og "Joshua faught the battle of Jericho, and the walls came a'tambling down!".
Både Beatles, Katie Melua og barbershopsanger som "Wake up a-little Suzy" sto også på repertoaret

Læremester

Kantor Ulf Krupka i Vestby menighet hadde Matthias Bender som læremester i sin ungdom, og det var denne kontakten som bragte The Spirit Singers til Såner.
I går sang koret på et sykehjem, deretter bar det til konserter i Oslo og Stockholm på The Spirit Singers andre turné til Skandinavia.
Og trolig blir mottakelsen i hovedstedene som den ble i en bra besøkt Såner kirke 1. påskedag – hvor de frie tyske strupene sang to ekstranummer før de takket og bukket for seg. n