Og skryte gjorde da også Vestbys ordfører Tom Anders Ludvigsen da han åpnet lørdagens mønstring på Grevlingen skole- og kultursenter.

Han skrøt av både arrangørene og, ikke minst, av deltakerne og av Vestby som en kulturkommune som verdsetter både frivillig og profesjonell kultur.

– Og de proffe må komme fra et sted. Du bli'kke Munch uten å ha begynt med UKM, sa han.

– Den store deltakelsen viser at vi har et rikt kulturliv i kommunen. Det skal vi være stolte av, nikket kulturutvalgsleder Ronny Kjønsø (SV).

Dødt hos naboene

Som vi fortalte tidligere i vinter, så har Moss og Rygge droppet UKM i år.

«Har du og flere lyst til å delta i UKM, legger vi likevel til rette for et eget arrangement i år», heter det på Moss og Rygges UKM-linker.

UKM

  • UKM ble startet i 1987 og er for unge i alderen 10–20 år.
  • Helt til i fjor stod UKM for Ungdommens Kultur-mønstring. Fra i år står UKM for Ung Kultur Møtes.
  • Etter lokale mønstringer venter fylkesmønstringer – for Østfold i Sarpsborg 23. april og for Akershus på Lillestrøm 8.–10. april.
  • Den nasjonale UKM-festivalen går i Trondheim 24.–28. juni.
  • På landsbasis er nær 20.000 unge påmeldt til UKM i år.

I Hobøl fastslås det at det ikke er noe arrangement og ungdommene oppfordres til å delta i en nabokommune. Dato for en fellesmønstring for Hobøl, Skiptvet, Spydeberg, Eidsberg og Askim var i helgen ennå ikke satt.

I Våler er UKM berammet til fredag 11. mars. Nå er påmeldingsfristen gått ut. Og ingen har meldt seg på.

Også i Råde er fristen gått ut. Mønstringen arrangeres 16. mars og kun to er påmeldt, to jenter med hver sin sang.

– Så hvordan greier dere å få til en kjempemønstring som dette i Vestby?

– Vi satser på UKM og bruker de kanalene vi kan for å nå ut til mulige deltakere. Og alle som var med året i forveien får en egen mail. UKM er en tradisjon i Vestby, og det er tydelig liv laga for dette, sier Anne Marit Engen i kulturetaten.

Fornøyde ungdommer

Én og annen UKM-er var naturlig nok ikke maksimalt fornøyd med egen prestasjon lørdag, men generelt ble det levert imponerende variert og god kultur i Grevlingen.

Og både metal-musikere, dansende jenter og kunstutstillere sa til Moss Avis at de synes det var gøy – både å få vise hva de selv har øvd på og fått fram og å få se hva andre ungdommer i kommunen får til.

Til fylkesmønstringen

Disse gikk til fylkesfinalen: Sunniva Charnock, Lars Joakim Hyrum og Kari Linnestad og Thomas Parker med sang og musikk. Hip-hop-danserne i gruppen Street. Og Maiken Kramås, Sara Margrethe Hansen, Andrea Hermine Lien Kjønsø, Eirin Delerud og Else-Marie Treider med keramikk.

Bildeserie

UKM i Vestby 2016