Ung samtidskunst fyller hele galleriet

NY UTSTILLING: – Noe av det fine med å stille ut her, er at dette galleriet trekker en del folk som kanskje ikke vanligvis besøker en kunstutstilling. Det synes jeg er viktig, sier Anna Daniell, her med skulpturene "Emma og William".

NY UTSTILLING: – Noe av det fine med å stille ut her, er at dette galleriet trekker en del folk som kanskje ikke vanligvis besøker en kunstutstilling. Det synes jeg er viktig, sier Anna Daniell, her med skulpturene "Emma og William". Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Seks nyutdannede kunstnere viser sine arbeider på Galleri F15.

DEL

– Det er spesielt å stille ut på et slikt sted. Det er så flott her at man konkurrerer nesten litt, men naturen utenfor slår jo alt, sier Anna Daniell.

Hun står i andre etasje på Galleri F15, hvor hun viser de to skulpturene «Emma og William». De er en del av utstillingen «Repeat.Forward» som åpner på lørdag.

Leter etter noe åndelig

I «Emma og William» undersøker Daniell forholdet mellom skulptur og tilskuer, gjennom besjeling av skulpturene. Det er en del av et langvarig prosjekt som handler om å bringe skulpturene nærmere tilskuernes hverdagsliv og følelsesliv.

– All kunst har hundre forskjellige lag. Men mye av grunnen til at jeg jobber slik, er at jeg er vokst opp i et veldig ikke-religiøst hjem. I vår tid er det mange som kaver etter noe åndelig og spirituelt. Enten det er yoga eller friluftsliv, prøver man å finne noe som kan erstatte et slags tomrom, sier kunstneren, og forteller at "Emma og William" har fått navn etter de to mest populære navnene i Østfold i 2016.

– Emma og William er barn av i dag. Hva er det disse barna kommer til, i motsetning til for to generasjoner siden, da alt var veldig trygt og man hadde en stor religiøs historie å forholde seg til? spør Daniell.

Som en del av prosjektet skal hun også ha en samtale med Tor Sørby, lederen av Arena, 11. februar.

Poetisk

Kim Kvello viser skulpturelle collager i grenselandet mellom maleri, skulptur og arkitektur.

– Jeg er opptatt av å male uten å bruke pensel, og liker at det er flytende mellom skulptur, arkitektur, maleri og andre elementer. Jeg setter dem sammen og jobber abstrakt for å få fram den poetiske verdien i dem, sier Kvello.

I skulpturene gjentar han også små detaljer fra rommet han stiller ut i:

– Jeg ville ha dette rommet da jeg kom hit, sier han.

Therese Frisk arbeider med å oversette følelser til lyd. I lydinstallasjonen "How do you feel" har hun fått seks forskjellige personer til å svare på ti spørsmål om følelser, hver dag over en periode. Svarene deres på en skala fra 1-12 har hun gjort om til toner, før hun har fått profesjonelle musikere til å tolke dem. Resultatet er en følesesstatistikk – i form av lyd.

– Det er ikke satt sammen for å bli et vakkert musikkstykke, men ofte blir det det, smiler Frisk.

Ung samtidskunst

– Det er i tråd med galleriets historie å gi rom til den unge samtidskunsten. Prosjektrommet ble etablert i 1994 for å vise ung samtidskunst ved siden av annen utstillingsvirksomhet, fram til 2010. Etter det har vi tatt den unge kunsten inn i hele galleriet, sier kurator Maria Havstam på Galleri F15.

– Dette er unge, nyutdannede kunstnere, som alle har klart å bli lagt merke til og allerede er i gang med å etablere seg, sa Havstam.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.