Samtidskunsten sett med tunnelsyn

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Moss kan fremdeles kunsten, sa en stolt Punkt Ø-direktør Dag Aak Sveinar til fremmøtt presse i kunsthallen torsdag. Se video ved å trykke på bildet over.

DEL

Lørdag kan Aak Sveinar og resten av Punkt Ø-staben ønske velkommen til den åttende Momentumbiennalen siden 1998.

Det var en ydmyk, stolt og glad fylkesgalleri-direktør i Punkt Ø som presenterte årets samtidskunstfestival for norsk presse i kunsthallen i Møllebyen og på Galleri F15.

Til Moss Avis sa Aak Sveinar at dette er hans fjerde biennale som direktør og at han gledet seg stort over at kunstrommene fungerer bedre og bedre for hvert år. I kunsthallen har de åpnet opp flere rom.

– Vi har faktisk fjernet mer enn vi har lagt til, men nå føler jeg virkelig at vi er der vi vil være, men så er det jo viktig å ikke stivne helt i det samme uttrykket heller, sa Aak Sveinar.

Jobbet beinhardt

Han har jobbet beinhardt for å promotere biennalen i utlandet denne våren og har blant annet vært i Berlin og i Venezia og møtt internasjonal presse.

– Men hva med Østfold-publikummet? Hva har dere gjort for å lokke dem til dere?

– Vi håper jo at utstillingene taler for seg og at mange strømmer til for å se. Vi synes jo at vi er både attraktive og spektakulære. Og så må vi jo sørge for å ha en god dialog med dem som kommer. Nytt av året er jo også de åtte Blikkåpnerne som skal jobbe for å få flere unge til å oppdage samtidskunst. Dessuten har vi jo et stort opplegg med distriktets skoler, som vil starte etter skoleferien og fram til avslutningen i september, sier fylkesgalleri-direktøren, som håper årets biennale både utstråler refleksjoner og sensualitet.

Siden oppstarten i 1998 har Momentum ønsket å presentere de mest engasjerende kunstverkene og de mest interessante kunstnerskapene i norsk og nordisk kontekst. Og biennalen streber etter å være den viktigste mønstringen av samtidskunst i Norden.

Denne steinen svever i løse luften - bare se selv:

Imponert over Moss

For den finske kunstneren Minna L. Henriksson har det vært en liten drøm å få stille ut på biennalen i Moss.

– Jeg har aldri vært her før, men kjenner jo biennalen godt og kjenner også både kunstnere og kuratorer som har bidratt tidligere år, sier Henriksson.

Fra Finland: Minna L. Henriksson synes rommene på Galleri F15 binder kunst og natur fint sammen.

Fra Finland: Minna L. Henriksson synes rommene på Galleri F15 binder kunst og natur fint sammen. Foto:

Fra Finland: Minna L. Henriksson synes rommene på Galleri F15 binder kunst og natur fint sammen. Foto: Terje Holm

Hun har fått boltre seg med sitt underliggende politiske budskap i et helt rom på Galleri F15 og kan fortelle at hun har vært en hel uke i Moss i forbindelse med forberedelsene til utstillingen. Nå gleder hun seg til åpningen på lørdag, men også til å oppdage mer av Moss før hun reiser tilbake til Finland på søndag.

– Jeg har allerede latt meg imponere av Moss by- og industrimuseum, sier Henriksson.

Artikkeltags