Her lokker skogen til kunstopplevelser

MANGE OVERRASKELSER: Sammen med åtte andre kunstnere har Astri Tonoian og Jannik Abel sørget for at turgåere kan få noen nye og overraskende møter med kunst ute i skogen i høst.

MANGE OVERRASKELSER: Sammen med åtte andre kunstnere har Astri Tonoian og Jannik Abel sørget for at turgåere kan få noen nye og overraskende møter med kunst ute i skogen i høst. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I en uke denne høsten har en gruppe kunstnere vært samlet i Våler for å jobbe med skulpturer og installasjoner ute i naturen. Nå kan publikum oppleve resultatet.

DEL

Det er lite som minner om sterile gallerivegger når man går innover i skogen ved Vestre Kjærnes gård i Våler. Men disse omgivelsene har fungert som ateliér for en gruppe på ti norske og utenlandske kunstnere denne høsten, og nå inviteres publikum ut for å oppleve små og store skulpturer og installasjoner i naturen. Noen av verkene er plassert slik at de er synlige fra veier og stier. Andre må du ta deg inn på uopptråkket mark for å finne.

– Det blir som en skattejakt. Det er ikke alle steder det er naturlig å lete uten litt guiding. Men det blir lagt ut kart og brosjyrer, så det skal være mulig å finne frem til alle verkene. Etter hvert som folk går der, blir det også etablert en sti som naturlig lokker folk inn, sier kunstner og prosjektleder for "LandSkapt", Astri Tonoian fra Moss, som står bak årets arrangement sammen med Våler-kollega Ida Løkken Anstensrud.

DØDT TRE: VÅGE av Jannik Abel.

DØDT TRE: VÅGE av Jannik Abel. Foto:

Tverrfaglig

For kunstnerne har uken i vålerskogen vært et kjærkomment avbrekk.

– Det er fint å møte kollegaer som vi ikke kjenner fra før. Plutselig er vi en hel gjeng fra ulike faggrupper som diskuterer hverandres prosesser. Det er veldig utviklende faglig og samtidig skaper og produserer vi noe under denne prosessen som er til nytte for andre, påpeker hun.

Deltakerne har svært ulik bakgrunn innen alt fra billedkunst og kunsthåndtverk til scenografi og arkitektur. Hun forteller at gruppen har fått frie tøyler, så lenge sikkerheten er ivaretatt og kunstverkene er tilgjengelige på sin måte.

FREMKALLING I VANSJØ: Emma Gunnarsson jobber med en av verdens eldste
fototeknikker kalt cyanotypi. Her fremkaller hun resultatet i Vansjø.

FREMKALLING I VANSJØ: Emma Gunnarsson jobber med en av verdens eldste fototeknikker kalt cyanotypi. Her fremkaller hun resultatet i Vansjø. Foto:

Overraskelser

Det hele startet for noen år siden. I 2014 inviterte Tonoian, Løkken Anstensrud og Trude Johansen noen av sine kollegaer til Vestre Kjærnes for å jobbe med kunst i det fri. Mange av verkene står fortsatt, og har på ulike måter blitt en del av naturen. Det ukonvensjonelle galleriet har også blitt flittig oppsøkt av både turgåere og institusjoner.

Mens noen bevisst oppsøker kunsten, kommer verkene som overraskelser på andre. Dette gir veldig forskjellige opplevelser, ifølge Tonoian. Noen av kunstverkene er laget av naturens egne materialer, andre er laget av materialer som ikke hører hjemme i skogen.

– Det er viktig å lese kunsten inn rommet. Det er en grunn til at den står i skogen. Du ser ikke bare en dør, men også alt det rundt; som et maleri. Det er spennende å høre hvordan andre leser verkene uten å ha noen forhåndsinnstilling, sier Tonoian.

Spesielt moro mener hun det er å ta turen sammen med barn fordi de har så umiddelbare reaksjoner og ikke er låst til noen logikk.

GUIDE: Ett av to skilt fra området på Vestre kjærnes Gård. Under et av den finnes en info-postkasse hvor man kan låne med seg en liten guide.

GUIDE: Ett av to skilt fra området på Vestre kjærnes Gård. Under et av den finnes en info-postkasse hvor man kan låne med seg en liten guide. Foto:

Små oaser

Selv stiller hun ut en større skulptur av en tapir med menneskeføtter. Mye hadde hun laget klart på forhånd.

– Så jeg har jobbet mer med plassen rundt en selve skulpturen. Den står ute i en bortgjemt perle av en skog, forteller hun.

Selv om Tonoian kjenner skogen godt fra før av, oppdager hun stadig nye "rom".

– Vi vil vise turgåerne de små, fine, hemmelige rommene vi finner, og kunsten er med på å trekke folk inn i de små oasene.

Oslo-kunstner Jannik Abel jobber mye med street art. I sitt prosjekt FALNE etterlater hun seg meningsfylte ord på døde trær rundt om i Norge. Også i Våler har hun brukt døde trær som lerret hvor hun har hugget ut ord med øks. På et av dem står ordet "Undre". Det ønsker hun også at turgåerne skal gjøre når de møter på de inngraverte stammene ute i skogen.

Førstkommende søndag er det vernissage med omvisning.

– Vi forventer at det kommer en del folk slik at det er ganske god gruppe som går turen. Så kan man komme alene i ettertid. Utstillingen kommer i hvert fall til å stå i tre måneder, sier Tonoian og understreker at mange av verkene også vil bli stående etter det.

FIGURER: Disse små skulpturene er støpt i leire fra stedet.

FIGURER: Disse små skulpturene er støpt i leire fra stedet. Foto:

Artikkeltags