Fargerike Rødskjegg blir rosa politiker

Odd Espen Skjærbekk viser til at Brede Bøe klarte å skille mellom rollene som politiker og artist. Han tror han vil klare det samme, og vil holde seg langt unna saker som gjelder Kaptein Rødskjegg.

Odd Espen Skjærbekk viser til at Brede Bøe klarte å skille mellom rollene som politiker og artist. Han tror han vil klare det samme, og vil holde seg langt unna saker som gjelder Kaptein Rødskjegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Odd Espen Skjærbekk har stemt både blått og rødt. Nå inntar han bystyret i Moss som rosa Ap-politiker – med oransje ryggsekk.

DEL

Det første politikerintervjuet med Odd Espen Skjærbekk er ikke som andre politikerintervjuer. Det kan det umulig bli når det er hele byens Kaptein Rødskjegg vi treffer. En spøkefull spøkefugl må jevnlig kvitre.

Del på Facebook

«Han Paul»

Det var «han Paul», som Odd Espen kaller avtroppende ordfører Paul-Erik Krogsvold, som spurte om Rødskjegg ville stå på Arbeiderpartiets liste ved kommunevalget.

– Jeg har hørt at du skal høre på når voksne folk snakker til deg. Dessuten er jeg er litt sånn at alt, vel i hvert fall nesten alt, bør prøves. Så jeg sa «ja», og jeg tror jeg hadde angret om jeg hadde sagt «nei». Om Ap mener at jeg kan være med å spille en rolle, så gjør jeg det. Selv om jeg ikke er medlem i partiet.

– Har du tenkt til å bli det?
– Vi får se.

Litt gøy

Tirsdag ettermiddag fikk han vite at han var valgt inn, da han fikk en Facebook-melding fra avtroppende leder for Skole-, oppvekst- og kulturutvalget, Øivind Tandberg-Hanssen (SV).
– Da tenkte jeg «wow, dette blir spennende og gøy!». Etterpå har jeg grublet litt. jeg er nervøst, positivt overrasket. Men det er mest glede. Det er litt det jeg jobber ut fra. Det må være litt gøy. Selvfølgelig er det en jobb å gjøre, men det må være litt gøy.

– Så nå blir det liv i bystyret?
– Ja, nå blir det vekk med rullekaka og kaffen. Nå skal det bli andre boller! Og når «han Paul» nå går ut av bystyret og jeg kommer inn, så bevares balansen, fleiper Odd Espen, før han delvis tar seg sammen:

– Det er med respekt jeg går inn i bystyret. Jeg er jo en fersking. Noe à la en 1.-klassing med oransje ransel. Det er mye jeg kan lære. Se på prosesser og være med å påvirke. Jeg har jo noen meninger.

– Hvilke?
– Når det gjelder felt, så håper jeg å få jobbe med barn og kultur. Det er der jeg har mest kompetanse. Jeg har jobbet på spesialskoler i både Moss og Ås, sier Skjærbekk, som de siste årene har vært lagermedarbeider på Etac.

Upolitisk og tverrpolitisk

– Hva sier Kaptein Rødskjegg om årets valg i Moss?
– Kaptein Rødskjegg er upolitisk. Han drar langt ut på sjøen og blander seg ikke inn når Odd er sitt alter ego i bystyret.

– Hva sier Odd om valget?
– Jeg har ikke gjort meg opp noen mening. Jeg «henger på gjerdet».

– Hadde det vært bedre å være i posisjon?
– Helt sikkert! Men jeg har jo sett tendensen, at det har gått mot blått. Og jeg synes Tage (Pettersen (H), påtroppende ordfører, red.anm.) er en knakende grei fyr, så jeg er ikke redd det borgerlige flertallet.

– De borgerlige vil prioritere barn og unge i kulturen?
– Det er superpositivt! Det vil jeg også jobbe for!

– Hva synes du om Moss?
– Jeg digger Moss!

Del på Facebook

– Og hva skal til for at byen blir enda bedre?
– Vi må slippe til de som har lyst til å gjøre noe positivt.

– Det var akkurat det Frps Erlend Wiborg svarte i Moss Avis før valget. Er du i feil parti?
– Nei, jeg tro’kke det. Ingen har helt like meninger i noen partier. jeg har stemt både rødt og blått opp gjennom. Det er mangfoldet som gjør det bra. Og selv er jeg litt mer en rosa enn en rød politiker.

– Rosa...!?
– Jeg er en mild, mild person.

– Mild, mild – hvordan skal du overleve i politikken?
– Ved å samarbeide. jeg har alltid syntes at det er mye artigere å jobbe med folk enn mot folk. Vi må finne fram til de tingene vi kan jobbe sammen om. Samarbeid fører en fram til målet. Ellers må en ofte gå alene.

– Har du noen formening om hvor mye arbeid det vil være å sitte i bystyret?
– Nei. Og det er vel en av grunnene til at folk sier ja til å stå på en valgliste...

Artikkeltags