Spisse fronter i kulturdebatten

 Fra venstre: Eirik Tveiten (R) Terje Turøy (SV), Tomas Colin Archer (Ap), Sindre Mork (V), Knut Arild Andreassen (Krf), Tage Pettersen (H).

Fra venstre: Eirik Tveiten (R) Terje Turøy (SV), Tomas Colin Archer (Ap), Sindre Mork (V), Knut Arild Andreassen (Krf), Tage Pettersen (H). Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Moss som kulturby, tildeling av midler og fokus på voksne i kulturlivet var noen av de temaene som ble diskutert under Kulturpolitisk folkemøte i går.

DEL

I regi av Moss & Omegns musikkråd med Ernst Rolf i spissen ble kulturlivet i Moss satt på dagsorden. Rolf var skuffet over antall oppmøtte, men lot allikevel ikke det ødelegge for folkemøtets agenda; nemlig å debattere og diskutere om kulturlivet i Moss.

Del på Facebook

- Man legger ikke til rette for kulturlivet her i byen. Vi trenger voksne i både korps og kor like mye som vi trenger barn, og det er viktig for meg at Moss skal være en by det er trygt å bo i for familier. Derfor er tilrettelegging så viktig som det faktisk er, sa Rolf til Moss Avis før møtet startet.

Uenig

Høyre’s Tage Pettersen var uenig i utspillet om fokuset på voksne i kulturlivet, og mener at barn og unge burde være første prioritet når det kommer til tildeling av midler. Når det fra salen kom et utspill om at enkelte voksne kan føle det som urettferdig at de for å spille i korps etter fylte 18 år må kjøpe instrument selv, svarte Pettersen følgende:

– For meg er det uaktuelt å betale 80.000 kroner for en tuba til en voksen person når vi kan bruke den samme summen på 8-10 barn. Frp’s Anne Bramo nikket enig.

Én gratis aktivitet

Køen på kulturskolen ble også heftig diskutert, og selv om alle partiene var enige i at noe må gjøres for å gi plass til alle som ønsker det, kommenterte også Rødt’s Eirik Tveiten at hans parti ønsker å gi alle barn en gratis kulturaktivitet hver. Det hadde Krf’s Knut Arild Andreassen lite tro på.

– Nå har Moss kommune sittet med rødt flertall i 8 år, trenger jeg si mer, sa han. Tveiten på sin side mente at det er livsfarlig å la høyresiden stå bak roret i Moss kommune.
- Vi har få penger i denne kommunen og vi har valgt å ha eiendomsskatt så vi kan strø penger til kulturlivet. De pengene der vil høyresiden ta bort, det vil si at de ikke ser verdien av kultur, sa han.

Fire temaer

Ernst Rolf hadde ført opp fire spørsmål som han ønsket politikerne skulle svare på, men ettersom flere av disse spørsmålene omhandler mye av det samme utartet folkemøtet seg til å debattere mer generelt om kultur og tildeling av midler. Da det ble stilt spørsmål om det ikke lønner seg å prioritere korpselever i Kulturskolen, var Sindre Mork i Venstre dypt uenig og mente at en elev som spiller kornett ikke skal komme foran en elev som spiller gitar, kun for å styrke korpsene i distriktet.

– Det blir helt feil at de som spiller i korps skal snike i køen foran de som ikke gjør det, uttalte han.

Kultur i skolen

Under møtet ble det debattert i hvilken grad kultur skal spille inn i skolen.
- Vi har fått den kulturelle skolesekken som tilrettelegger for nettopp det. Jeg tror både idrett og kultur gir gode effekter på skolebarn, men det er viktig å ikke presse kultur på elevene. Det skal være valgfritt å spille gitar eller synge i kor, sa SV’s Terje Turøy.

Samtlige politikere var enige i at kultur for elever og innen helse er viktig.

– Det er bevist at musikk og sang bedrer realfagkunnskapene og ikke minst helse for både barn, voksen og eldre, tilføyde Ernst Rolf.

Artikkeltags