Det var hovedbudskapet til Sara Rydland Nærum fra Kvinnefronten. Hun var hovedtaler under 8. mars-markeringen på Arena i Moss søndag.

Rammer alle typer kvinner

Hun har jobbet på overgrepsmottaket i Dublin i to år og har sett skadene av voldtekt på nært hold.

– På overgrepsmottaket møtte jeg alle typer kvinner. Den yngste var 13 år og den eldste var i 80-årene. Bare én var iført miniskjørt. Ingen skal måtte «regne med» å bli voldtatt. Ikke om de går alene ute om natten. Ikke om de kliner med en mann på en fest. Og ikke om de er sammen med en kjekk mann som plutselig utnytter dem og forgriper seg på dem, sa Rydland Nærum blant annet.

LES OGSÅ: Sier rungende nei til vold

ForundreBenyttet

Grete Mørch, leder av 8. mars-komiteen og daglig leder på Krisesenteret, holdt appell om vold i nære relasjoner.

– Vold er et synlig uttrykk for maktforholdet mellom kvinne og mann. Jeg blir stadig like forundret over hvordan noen menn kan tillate seg å øve vold mot kona si. Jeg ser resultatene av familievold hver dag på Krisesenteret, sa Mørch.

Hun forklarte at det fins flere typer vold:

– Noen øver psykisk vold, andre tyr til fysisk vold som setter blåmerker. Men det foregår også materiell vold, som for eksempel sinte menn som slår inn døra hjemme. Noen dreper til og med familiens kjæledyr for å ramme ektefellen sin.

Nulltoleranse

Nora Brox er opprinnelig fra Syria. Hun har bodd i Norge i 17 år og er nå leder av flerkulturell kvinnegruppe i Moss.

– Kvinnedagen er en viktig påminnelse om at kvinner må tørre å si sine meninger. Det er fint at parolene i år er rettet mot nei til vold og voldtekt av kvinner, sier Brox.

Viviana Lagos er opprinnelig fra Chile. Også hun er med i flerkulturell kvinnegruppe.

– Kvinnedagen er en viktig dag. Da feirer vi blant annet kvinners stemmerett og mange andre rettigheter som kvinner etter hvert har fått, sier Lagos.

Andre viktige kvinnesaker for henne er nei til vold i nære relasjoner og nulltoleranse mot diskriminering.