Gå til sidens hovedinnhold

La julen 2020 være fylt av omtanke: «Ring noen, spør noen, lytt til noen»

Debatt

Julen i år er annerledes med smittevern, karantene, 1-2 meters avstand, håndvask, desinfeksjon og begrensinger på sosial omgang.

Julen er en tid som rommer mye. Den rommer glede, god mat, gaver, gjensynsglede, sosialt samvær med familie og venner, omtanke og den rommer kjærlighet.

Julen er også ensomhet for mange. Det er ikke det samme som å være alene. Det kan være å ikke ha noen å dele tanker, gleder, morsomme historier eller bare å ha kontakt med. Kanskje er du student i en ny by. Kanskje har du blitt syk og havnet utenfor arbeidslivet. Kanskje har du blitt eldre og opplevd tap av ektefelle, eller andre som har stått deg nær. Alle kan kjenne på ensomhet i løpet av livet. Særlig høytider og ferier som forbindes med felleskap og sosiale opplevelser kan bli vanskelige om vi ikke har noen å dele det med.

2020 har vært et vanskelig år for mange. Vi i Kirkens SOS har snakket med mange som har følt mer på ensomhet enn tidligere. Unge mennesker som ikke fikk vært på skolen eller deltatt på fritidsaktiviteter. Eldre mennesker i risikogruppen, som ikke lenger turte å gå ut, men som tidligere har pleid å treffe folk på butikken eller i parken. Folk som er permitterte og har savnet samholdet på jobb.

Vi håper at du, kanskje spesielt denne julen, strekker ut en hånd til de som kjenner seg ensomme. Kanskje kjenner du noen som ikke får dratt hjem til jul, eller som har familien sin i utlandet. Kanskje kjenner du noen som faller mellom to stoler på grunn av smittevernreglene, eller som er i risikogruppen og ikke kan være med på juleselskapet.

Julen rommer omtanke og samhold. Ta en telefon og spør hvordan det går. Inviter med noen ut på en gåtur i romjulsdagene. Se en julefilm sammen, over nettet. Inviter med en ekstra i gruppechatten. For selv om vi må holde avstand nå, må vi ikke glemme å være varme og nære. En liten telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell!

Trenger du noen å snakke med? Ring oss på 22 40 00 40. Vi er her. Alltid.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.